fbpx

Copilul meu isi suge degetul: cum il dezobisnuiesc?

Suptul este un reflex natural al sugarilor, pe care il putem observa si la efectuarea ecografiei fetusului, in perioada prenatala. Dupa nastere, este absolut necesar pentru asimilarea hranei necesare cresterii si dezvoltarii armonioase. Suptul degetului este o deprindere dobandita din cea mai frageda copilarie care ofera copilului o atitudine emotionala de confort si de relaxare. Spre deosebire de suzeta, care poate sa nu se afle in apropierea imediata, degetul este mereu „la indemana” avand, totodata, dimensiunea potrivita.

Aceasta deprindere poate provoca probleme de sanatate atunci cand se extinde pe o perioada mai lunga de timp. Devine ingrijorator atunci cand copilul isi pastreaza acest obicei si la varsta de 5-7 ani sau cand incep sa ii apara dintii permanenti. Pe langa deformarea maxilarului si deplasarea dintilor exista riscul dezvoltarii unor infectii locale sau ale organismului.

Asemanator comportamentului adultilor, copii reactioneza mai usor la metodele de inlaturare a unui obicei doar atunci cand se simt pregatiti sa renunte la acesta. Este recomandata initierea manierelor de pierdere a acestei deprinderi, dupa varsta de 3 ani.

Citeste si:  Cauza diabetului ar putea fi curand neutralizata

Pentru a obtine rezultate pozitive este deosebit de important sa stabiliti cu copilul ca veti depune impreuna eforturi pana la disparitia acestui obicei si sa-i exemplificati, pe intelesul lui, posibilele efecte negative pe care le poate avea asupra sanatatii sale.

Este esential sa va reamintiti permanent ca cel mic este singurul care va reusi sa se dezbare de acest obicei, iar rolul dvs. este doar sa-i fiti alaturi, acompaniindu-i eforturile si adaptand urmatoarele metode, varstei copilului dumneavoastra:

Stabiliti, de comun acord cu copilul, o perioada de timp, din zi, in care sa nu isi suga degetul. Puteti incepe cu 10 minute si sa cresteti perioada treptat.
Folositi intarirea pozitiva prin crearea unui tabel in care sa fie trecute zilele in care copilul nu si-a supt degetul si stabiliti impreuna o recompensa pe care o va primi la finele fiecarei saptamani. Vor exista si zile in care acest lucru sa nu se intample, caz in care, va recomand sa va pastrati calmul si rabdarea si sa il incurajati.
Modalitatea la care cei mici sunt deosebit de receptivi este jocul. Experimentati, in fiecare seara, inainte de culcare (cand copilul practica acest obicei), „Jocul degetelelor bandajate”. Implicati in acest joc, alaturi de copil, intreaga familie si jucariile lui favorite. Infasurati impreuna degetele fiecarui participant la joc in bandaje colorate. Acestea urmeaza sa fie scoase in momentul in care cel mic a adormit. Asigurati-va ca ele nu vor fi uitate, pe timpul noptii, pe degetelele lui.

Citeste si:  Celebra pastila albastra, Viagra poate face barbatii mai dragastosi

Acest joc il va ajuta pe copil sa nu se simta stigmatizat, spre deosebire de metoda clasica de legare a degetului, fiind un joc acceptat, la care este parte.

Nu uitati ca, in cele mai multe dintre cazuri, copii practica acest obicei, din reflex, fara sa constientizeze acest lucru! Astfel, atrageti-le totdeauna atentia, pe un ton bland si plin de afectiune. Daca se vor simti umiliti sau stigmatizati, riscati ca acestia sa inceapa sa se ascunda pentru a-si suge degetul.

Citeste si:  Autocunoasterea si autolimitarea

Perseverati, alaturi de copil, pentru a il ajuta sa inlature acest obicei, cu rabdare si intelegere. Ganditi-va, cum ati reactiona dvs. atunci cand vi s-ar impune sa renuntati la unul dintre obiceiurile dvs., fie el nociv sau nu?

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.