fbpx

Ce nu stiati despre sindromul metabolic…

Sindromul metabolic este denumirea data unui grup de factori de risc implicati in cresterea predispozitiei pentru boli cardiace si alte afectiuni, cum ar fi diabetul si atacul vascular cerebral. Sindromul metabolic este o conditie medicala cronica, cu care pacientul traieste toata viata, modificarea obiceiurilor si mentinerea unei greutati normale reprezentand principalele metode de reducere a riscurilor.

Stiati ca…

diagnosticul de sindrom metabolic se pune daca pacientul manifesta cel putin trei din cei cinci factori de risc cunoscuti: obezitate abdominala (circumferinta taliei peste valorile normale), nivel ridicat al trigliceridelor, nivel scazut de colesterol HDL, hipertensiune arteriala, hiperglicemie?
riscul de boli cardiace, diabet si atac vascular cerebral este cu atat mai mare cu cat pacientul prezinta mai multi factori de risc?
predispozitia pentru sindromul metabolic este strans legata de supraponderalitate si obezitate, precum si de sedentarism, factori genetici (istoric familial de sindrom metabolic sau diabet), inaintarea in varsta, sindromul ovarelor polichistice (la femei), ficatul gras?
la unii pacienti, sindromul metabolic este acompaniat de alte doua conditii medicale – hipercoagulare si inflamatie cronica, de intensitate joasa, generalizata in organism – insa legatura dintre acestea nu este inca pe deplin cunoscuta?
majoritatea factorilor de risc nu se manifesta vizibil, obezitatea abdominala fiind singurul factor de risc usor observabil?
primele semne si simptome ale hiperglicemiei, un alt factor de risc al sindromului metabolic, includ sete excesiva, urinare excesiva (in special in timpul noptii), stari de oboseala si vedere incetosata?
printre primele semne ale hipertensiunii arteriale, un alt factor de risc al sindromului metabolic, se numara durerile de cap, starile de ameteala, sangerarile nazale (mai dese decat de obicei)?
scaderea in greutate, exercitiul fizic, echilibrarea dietei si renuntarea la fumat constituie prima linie de tratament al sindromului metabolic?
daca modificarea stilului de viata nu este suficienta pentru tinerea sub control a factorilor de risc, medicul poate recomanda pacientului un tratament medicamentos care urmareste scaderea colesterolului „rau”, a hipertensiunii arteriale si a glicemiei?
alte denumiri date sindromului metabolic sunt sindrom dismetabolic, talie hipertrigliceridermica, sindromul rezistentei la insulina, sindromul obezitatii si sindromul X?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.