fbpx

Ce nu stiati despre durerile de spate…

Durerea de spate poate varia de la un disconfort moderat, permanent (durere „surda”) la o durere puternica, acuta, care impiedica miscarea. Poate debuta rapid, dupa un accident sau un efort semnificativ ori se poate agrava progresiv in timp. Se estimeaza ca pana la 80% din populatie se va confrunta cu dureri de spate la un moment dat pe durata vietii, in timp ce doar in decursul unui singur an intre 15% si 49% dintre oameni acuza dureri de spate.

Stiati ca…

in 90% dintre cazuri durerea de spate se manifesta in forma acuta, iar recuperarea dureaza pana la sase saptamani?

dintre persoanele care experimenteaza dureri de spate acute, pana la 7% vor dezvolta durere de spate cronica (durere care persista mai mult de trei luni)?

oricine poate suferi de dureri de spate, insa unii factori cresc riscul de aparitie a disconfortului; printre acestia se numara: inaintarea in varsta, sedentarismul, supraponderalitatea, ereditatea, specificul meseriei (slujbele care implica efort fizic mare), fumatul, stresul, anxietatea si depresia, alte boli (artrita, unele cancere)?

femeile insarcinate reprezinta o categorie cu risc aparte, de vreme ce 90% dintre femeile insarcinate se confrunta cu dureri de spate la un moment dat in perioada antenatala (prenatala), in special din cauza posturii incorecte – abdomenul inainte si umerii trasi spre spate?

Citeste si:  Protejeaza-ti ochii de efectele nocive ale calculatorului

durerea de spate are un impact semnificativ asupra calitatii vietii si afecteaza negativ relatiile de familie, cele sociale, precum si randamentul la locul de munca?

durerea de spate reprezinta a doua cauza pentru concediile medicale de durata si principala cauza pentru concedii medicale, in meseriile care implica munci manuale?

durerea de spate debuteaza, cel mai probabil, in jurul varstei scolare si atinge apogeul intre 35 si 50 de ani?

este doar un mit ca odihna la pat ne scapa de durerile de spate: intr-adevar nu trebuie sa ne extenuam, insa miscarea este esentiala pentru vindecarea rapida, in timp ce o zi sau doua petrecute in pat agraveaza durerea?

Citeste si:  Vitamine expirate

durerea de spate poate fi prevenita, indeosebi printr-un program regulat de exercitii fizice, mentinerea unei greutati normale, o dieta bogata in calciu si vitamina D, mentinerea unei posturi corecta si evitarea efortului fizic mare (ridicarea de greutati, munci fizice prelungite etc.)?

consultul medical este obligatoriu daca durerea de spate se manifesta prin, sau este insotita de, urmatoarele simptome: senzatia de amorteala sau furnicaturi, durere severa care nu se amelioreaza in stare de repaus, dificultati de urinare, slabiciune musculara, senzatie de amorteala la nivelul picioarelor, febra, scadere inexplicabila in greutate?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.