fbpx

Ce atitudine au romanii fata de gripa sezoniera si mersul la medic?

Romanii obisnuiesc sa mearga la medic doar atunci „cand nu mai pot”, iar majoritatea pun accent pe tratarea bolii, de cele mai multe ori prin auto-medicatie. Preventia nu se regaseste intre atitudinile constante ale romanilor, vis-a-vis de starea de sanatate, exceptie facand doar parintii, acestia demonstrand o abordare proactiva in ce priveste starea de sanatate a copiilor lor. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile studiului calitativ realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania, in perioada 2 – 9 august 2011. Studiul, constand in focus-grupuri la care au participat medici de familie, farmacisti si public larg, barbati si femei din categorii de varsta diferite, a fost realizat in cinci mari orase: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Targu-Mures.

Cercetarea si-a propus sa afle care sunt atitudinile, perceptiile si comportamentul romanilor fata de gripa sezoniera, sanatate in general si vaccinare. Pentru romani, medicul de familie ramane principala sursa de informare sigura si specializata, atunci cand au nevoie de o recomandare in contextul preventiei unei boli. In acelasi timp, reclamele TV, prietenii, sfaturile venite din partea farmacistului, raman surse puternice de informare pentru toti cei care ajung la un moment dat sa se confrunte cu o boala contagioasa, cum este, de exemplu, gripa sezoniera. Chiar si asa, pe fondul lipsei de informare, romanii obisuiesc sa se trateze singuri, fara sa ceara sfatul unui medic.

Citeste si:  Cum tratam buzele crapate si uscate?

Romanii considera gripa „o raceala mai grava”, nefiind constienti de gradul ridicat de contagioazitate si de posibilitatea aparitiei complicatiilor sau chiar a decesului. Chiar si cei care stiu ca in trecut pandemiile de gripa au facut ravagii, cel mai frecvent, opteaza pentru un tratament „dupa ureche”, administrandu-si singuri combinatii de medicamente. Aspirina si antibioticele sunt medicamente pe care romanii le iau frecvent atunci cand au gripa, nestiind ca exista contraindicatii in acest sens. Tratamentele si remediile naturiste, leacurile babesti si traditionale sunt inca la moda pentru multi dintre romani.

Pentru a preveni pe cat posibil transmiterea gripei, romanii spun ca stiu ce trebuie sa faca: sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini. Perceptia generala despre vaccinuri reflecta faptul ca pentru multi din romani acestea reprezinta inca un mister.

„Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-90% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani”, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.

Cu toate ca vaccinarea antigripala anuala este considerata drept cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia, tendinta romanilor este aceea de a accepta numai vaccinurile recomandate de Ministerul Sanatatii si prevazute in Programele Nationale si care sunt recomandate ferm de catre medici sau autoritati (vaccinurile din Calendarul de Vaccinari prevazut in Programul National de Imunizari pentru copii, vaccinurile de tip „tratament” – rabic si tetanic, vaccinurile impotriva bolilor tropicale).

Citeste si:  Cum se desfasoara o sedinta de art terapie?

Romanii simt nevoia unor repere solide – medici, date din studii stiintifice, exemple pozitive, care sa le ofere incredere atunci cand iau in considerare vaccinarea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.

Sursa: GfK Romania

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.