fbpx

Ce afectiuni oftalmologice pot fi rezolvate prin tratament chirurgical?

Exista, din fericire, multe afectiuni oftalmologice care pot fi rezolvate sau stopate prin tratament chirurgical. Cea mai frecventa dintre acestea, care are si rezolvare 100% prin operatie, este cataracta. De altfel, operatia este singurul tratament al acestei afectiuni oculare, constand in „topirea” cu ultrasunete a cristalinului opacifiat (facoemulsificare) si inlocuirea lui cu un cristalin artificial.p>

O alta afectiune oculara al carei unic tratament este cel chirurgical este dezlipirea de retina. Exista si unele forme de dezlipiri de retina, mici, localizate doar intr-un anumit sector retinian, care pot fi stopate doar cu tratament Laser, dar marea majoritate a cazurilor necesita operatii ample: vitrectomii, cu injectare de aer/gaz expandabil/ulei de silicon, uneori necesitand si re-interventii. Operatiile de dezlipire de retina sunt o urgenta chirurgicala oftalmologica.

Alte boli vitreo-retiniene care pot beneficia de operatie sunt: gaura maculara, membrane epiretiniene, hemoragii vitreene (posttraumatice, sau de alta natura), corpi straini intrati in mod accidental in ochi, retinopatia diabetica in stadii avansate (proliferativa).

Citeste si:  Cum il scapam de tuse

Glaucomul este o alta afectiune oftalmologica ce poate fi tratata chirurgical. Glaucomul acut (atacul de glaucom) reprezinta o urgenta majora de diagnostic si tratament medical, urmat, de cele mai multe ori, de tratament chirurgical. Glaucomul cronic, o boala cu evolutie lenta si insidioasa, beneficiaza, de asemenea, de operatie, in momentul in care tratamentul medicamentos e depasit, sau daca boala evolueaza in ciuda acestui tratament. Operatia de glaucom se numeste trabeculectomie si consta in efectuarea unei fistule protejate prin care sa se scurga umorul apos din cavitatea oculara in spatiul subconjunctival. In cazul glaucomului cronic (glaucom cu unghi deschis), interventia chirurgicala cea mai moderna, eficienta si netraumatizanta este implantarea unui sunt (Sunt Ex-Press), care sa permita evacuarea umorului apos cu micsorarea riscului ca aceasta evacuare sa fie obstruata in timp.

Tot prin operatie se rezolva si unele afectiuni ale corneei, si anume afectiunile degenerative-distrofice: keratoconusul , distrofiile corneene de diverse tipuri, cicatrici corneene cu diverse etiologii, arsuri corneene. Toate acestea au ca unic tratament posibil Transplantul de cornee, care poate fi lamelar (doar o parte din grosimea corneei se inlocuieste cu grefonul donor) sau perforant (intreaga cornee se inlocuieste prin transplant).

Citeste si:  Dependenta de droguri

Apanajul lumii moderne si al dorintei oamenilor de a nu mai purta ochelari sunt operatiile pentru vicii de refractie. Desi nu sunt obligatorii, ele pot rezolva cu brio miopia, hipermetropia, astigmatismul, si chiar si prezbiopia. Operatiile constau fie in interventia cu Laserul Excimer, care „slefuieste” cornea, modificandu-i curbura, fie prin implantarea in ochi de mici lentile refractive, fie anterior, fie posterior irisului.

Strabismul face obiectul unei grupe aparte de afectiuni oculare, care privesc muschii extraoculari si echilibrul dintre actiunile lor. Pana in anumite grade de deviere a globului ocular, sau la copii cu vicii de refractie corectabile prin ochelari, nu e intotdeauna necesara operatia, tratamentul fiind prin corectie optica si exercitii de ortoptica; sunt, insa, multe cazuri in care operatia e necesara chiar de la inceputul diagnosticarii strabismului, in multe cazuri fiind singurul tratament eficace. Operatia consta in „prelucrarea” muschilor extraoculari – scurtarea, alungirea sau repozitionarea lor, dupa caz.

Citeste si:  Creierul femeilor e afectat mai repede de consumul de alcool decat cel al barbatilor

Numeroase afectiuni ale pleoapelor pot beneficia, si ele, de interventii chirurgicale: „rasucirea” spre afara (ectropion) sau spre inauntru (entropion) a pleoapei, ptoza palpebrala, depozite de colesterol pe pleoape (xantelasme), salazioane, chisturi palpebrale si altele.

Traumatismele oculare (oculo-palpebrale) perforante au ca singur tratament interventia chirurgicala, de obicei aceasta fiind o urgenta si constand in toaleta chirurgicala completa a plagii, urmata de suturarea ei.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.