Cancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de san Nu am facut destul.

Potrivit medicilor, cancerul la san poate fi de doua tipuri: cancer de san HER2 pozitiv si cancer de san HER2 negativ.

Studiile de specialitate arata ca una din sase femei cu cancer de san are boala HER2 pozitiva. Acesta se dezvolta mai repede decat alte tipuri de cancer, boala fiind mult mai agresiva.

Dr. Catalin Costovici, de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu si Medicina Preventiva al Academiei Romane, a declarat ca este foarte important ca pacientele sa cunoasca tipul de cancer de san de care sufera.

Cancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femei, cu o incidenta in Romania de 7.929 cazuri noi pe an si o mortalitate de 3.101 decese anual. Cancerul mamar HER 2 pozitiv afecteaza aproximativ 1 din 6 paciente cu cancer mamar, iar tratamentul acestui tip de cancer cere atentie speciala si ingrijire imediata, pentru ca tumorile HER2 pozitive au o rata de crestere mai rapida, iar boala este mult mai agresiva., a precizat in cadrul unei conferinte de presa, dr. Catalin Costovici.

Citeste si:  Medicii avertizeaza: Fluctuatiile de greutate influenteaza sarcina

El a adaugat ca au fost facute progrese importante in depistarea biologica a acestei boli avand in vedere ca in prezent se pot face determinari pentru a cunoaste despre ce fel de tumora este vorba si in functie de aceasta se poate face o predictibilitate a evolutiei si se poate stabili tratamentul personalizat.

Cancerul de san HER 2 pozitiv afecteaza aproximativ 20% – 30% dintre pacientele cu cancer de san, iar tratamentul acestui tip de cancer mamar cere atentie speciala si ingrijire imediata, pentru ca tumorile canceroase HER2 pozitive au o rata de crestere mai rapida, iar sansele de recadere sunt mult mai mari.

Citeste si:  De ce avem nevoie de vitamine?

Dr. Catalin Costovici a mentionat ca in 70% din cazuri motivul principal pentru care se solicita un examen medical al sanului este descoperirea, frecvent accidentala, de catre pacienta, a unui nodul mamar.

In momentul prezentarii la medic, acesti noduli au in general dimensiuni de peste 2 cm.

Alte simptome sunt durerea prezenta la nivelul sanilor, desi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este inrosita, ingrosata, cu pori dilatati (aspect de “coaja de portocala”), aparitia pe pielea sanului a unei adancituri, care cuteaza pielea din jur ori a unei ulceratii. Alte semne sunt marirea neobisnuita de volum a unui san, modificari ale conturului sanilor, aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sangerare locala), mameloane indreptate in directii asimetrice sau unul dintre ele retractat, aparitia unor eczeme la nivelul areolelor mamare, palparea in axila a unor nodului cu volum marit, duri, uneori durerosi.

Citeste si:  Adolescentii nu respecta regulile

Dr. Catalin Costovici atrage atentia asupra necesitatii autopalparii si examenului clinic intre 20 de ani si 39 de ani, intre 40 de ani si 50 de ani necesitatea efectuarii autoexaminarii sanilor o data pe luna, examinare clinica o data pe an, mamografie o data la doi ani, dupa 50 de ani autoexaminarea sanilor o data pe luna, examen clinic o data pe an, mamografie o data pe an.

Mesajul campaniei din acest an este „Te rog mergi la control! Cand tu suferi, sufar si eu!”. Evenimentul se bucura de sustinerea a trei nume sonore ale scenei romanesti, Ioan Gyuri Pascu, Cornel Ilie, Andi Vasluianu.

Campania care se desfasoara pe toata durata lunii octombrie, consta in reclame outdoor si in statiile de metrou, precum si prezenta pe internet, prin intermediul site-ului www.invingecancerul.ro si a retelei de socializare Facebook.

Sursa:Agerpres.ro.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.