fbpx

Bronsita

Bronsita reprezinta inflamatia, acuta sau cronica, a bronhiilor, manifestandu-se printr-o tuse umeda si expectoratii. Bronsita survine de obicei in timpul sezonului rece, fiind in unele cazuri insotita de o suprainfectie bacteriana.

Bronsita poate fi provocata de o serie de virusi, precum virusul influenza A si B, cunoscut popular drept „gripa”. De asemenea, bronsita poate fi favorizata de inhalarea constanta de vapori toxici sau praf. Solventii chimici si fumul, inclusiv cel de tigara, sunt considerati factori declansatori ai bronsitei acute. Si cateva bacterii, cum este Mycoplasma pneumonia, sunt cunoscute sa provoace bronsita.

Bronsita acuta este una dintre cele mai frecvente afectiuni respiratorii, survenind in special in anotimpul rece si fiind favorizata de fumat si factorii nocivi de mediu. Afectiunea este o consecinta a infectiei virale a bronhiilor sau a bronsiolelor (bronsiolita).

Primele simptome ale bronsitei acute sunt accesele de tuse, raguseala, expectoratii si febra mica (pana in 39 C). Acestea pot fi insotite de frisoane, dureri musculare, congestive nazala, dureri de gat, presiune toracica si wheezing. Desi simptomele pot disparea de la sine in mai putin de doua saptamani, boala poate evolua catre o suprainfectie bacteriana – primul semn al suprainfectiei bacteriene este modificarea sputei, aceasta devenind groasa, galbuie sau verzuie. In cazul persoanelor cu un sistem imunitar fragil, cum sunt copiii sau varstnicii, exista riscul ca bronsita acuta sa provoace insuficienta respiratorie.

Tratamentul bronsitei acute este unul simtpomatic si include medicamente care sa combata infectia si sa suprime excesul de secretii bronsice, precum si inhalatii pentru eliberarea cailor respiratorii. Antibioticele sunt indicate in cazul unei suprainfectii bacteriene si la pacientii din categoriile de risc. Pe durata tratamentului pacientii trebuie sa consume o cantitate suficienta de lichide, pentru a preveni deshidratarea data de febra si a ajuta la fluidizarea secretiilor pulmonare. Este esential sa primiti ingrijiri medicale specializate daca accesele de tuse interfereaza cu somnul, febra persista mai mult de cinci zile (un examen medical este indicat pentru a exclude o eventuala pneumonie), sputa capata un aspect ruginiu sau remarcati prezenta sangelui in sputa. In unele cazuri, pacientii pot necesita spitalizare, ca urmare a complicatiilor bronsitei, nu a bronsitei in sine.

Citeste si:  Consumul de peste aduce o multime de beneficii pentru toata lumea

Bronsita cronica se manifesta printr-o hipersecretie bronsica permanenta sau recidiventa, fiind cel mai frecvent intalnita la fumatori – statistic, doar 8% dintre nefumatori sunt diagnosticati cu bronsita cronica, in timp ce in randul fumatorilor procentajul este de 50%. Alti factori care favorizeaza instalarea bronsitei cronice sunt: poluarea atmosferica, mediul de lucru si infectiile repetate, netratate corespunzator.

Diagnosticul de bronsita cronica se pune in cazul in care episoadele de tuse si expectoratie dureaza mai mult de trei luni consecutive, in decursul unui an. Diagnosticarea impune auscultatie si, in unele cazuri, radiografie toracica, analize de sange si explorarea functionala respiratorie.

Citeste si:  Dieta in culori

Bronsita cronica evolueaza catre insufienta respiratorie cronica si emfizem pulmonar – distrugerea alveolelor pulmonare, antrenand o hipertensiune pulmonara majora manifestata prin gafaiala, cianoza, edemul membrelor inferioare. Jena respiratorie la efort persista in timp, ducand la reducerea capacitatii de a functiona normal in activitatile cotidiene, si creste riscul de aparitie a cancerului bronhopulmonar.

Tratamentul variaza in functie de gravitatea afectiuni si poate include antibiotice, prescrise sistematic la fiecare noua infectie, chinetoterapie respiratorie si administrarea de medicamente bronhodilatatoare, analeptice si fluidifiante.

Cel mai important aspect al tratamentului si preventiei il constituie renuntarea completa la fumat. De asemenea, bronsita poate fi prevenita prin evitarea expunerii la iritanti (spre exemplu, luarea masurilor de protectie corespunzatoare la locul de munca), a fumatului pasiv (in special in cazul copiilor) si a zonelor cu trafic intens, care prezinta un grad ridicat de poluare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.