fbpx

Pacienti seropozitivi mai predispusi la cancer

Please select a featured image for your post

Potrivit unui studiu realizat cu sprijinul Agentiei franceze de cercetari impotriva maladiei SIDA (ANRS), slabirea sistemului imunitar in cazul pacientilor seropozitivi joaca un rol major in cresterea riscului de declansare a cancerului, informeaza Mediafax.

Studiul, efectuat pe un esantion de circa 52.300 de pacienti, monitorizati in perioada anilor 1998 – 2006, arata ca exista o relatie direct proportionala, independent de alti factori, intre scaderea nivelului imunitatii si riscul declansarii cancerului.

Citeste si:  Servicii gratuite de consiliere, reintegrare sociala si terapie integrativa pentru persoanele diagnosticate cu afectiuni oncologice din zona Bucuresti-Ilfov

Concluziile studiului pledeaza pentru o diagnosticare si o incepere precoce a tratamentului in cazul persoanelor infectate cu virusul HIV, la care riscul de aparitie a cancerului este de doua-trei ori mai mare fata de cel existent in randul populatiei generale.

Studiul a permis monitorizarea declansarii a sapte tipuri de cancer in randul persoanelor infectate cu HIV. Trei dintre aceste tipuri de cancere fac parte din lista bolilor asociate maladiei SIDA – cancerul de col uterin, sarcomul Kaposi si limfomul non-Hodgkin. Celelalte patru sunt limfomul Hodgkin, cancerul pulmonar, cancerul hepatic si cancerul la colon.

Cu exceptia cancerului la colon, acest risc pare sa fie reversibil, odata ce numarul limfocitelor CD4 incepe sa creasca, au explicat cercetatorii francezi. In opinia lor, medicii trebuie sa readuca sau sa mentina, cu ajutorul tratamentelor antiretrovirale, numarul limfocitelor CD4 dincolo de pragul de 500/mm3 in sange.

Studiul prezinta, totusi, o serie de particularitati, printre care faptul ca riscul de aparitie a cancerului de col uterin scade in randul pacientilor seropozitivi care urmeaza un tratament antiretroviral, independent de efectele tratamentelor antiretrovirale.

Citeste si:  Vaccinul antigripal este ineficace in cazul persoanelor in varsta
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.