
In cursul verii se constata o crestere a solicitarilor adresate Ambulantei si se inregistreaza zeci de cazuri de soc hipertermic; in cazul valurilor de caldura mortalitatea generala creste cu cca 30%. Valurile de caldura afecteaza in special copii mici si batranii, bolnavii psihic (sub tratament cu antipsihotice), alcoolicii si cardiacii. Cresterea mortalitatii se datoreaza aproape exclusiv cresterii mortalitatii batranilor.
Insolatia se produce in primele zile ale valului de caldura, inainte ca organismul sa faca aclimatizarea, la temperaturi ce depasesc 32 grade C si umiditate relativa peste 60%. Aclimatizarea, mecanism inca necunoscut prin care organismul se adapteaza la temperaturi extreme, se produce in 1 – 2 saptamani, diferit la fiecare persoana.
Insolatia se produce prin depasirea capacitatii adaptative a aparatului cardio-vascular si prin epuizarea rezervei functionale a acestuia prin pierderea de apa si sare prin transpiratie. De aceea insolatia se intalneste mai frecvent la cardiacii cu tratament diuretic, dar se intalneste si la tineri, in circumstanta adormirii pe plaja dupa o noapte petrecuta la discoteca. Mai poate apare si la persoanele care fac o munca fizica intensa pe caldura excesiva sau la concursuri sportive programate la ore nepotrivite, pe canicula.
Simptomatologia cuprinde senzatia de oboseala accentuata, de slabiciune, sete , ameteala si dureri de cap intense, greata si varsaturi, nevoia de defecatie si neliniste, trecind apoi in alterarea judecatii pana la pierderea cunostintei. De aceea insolatia se mai numeste prostratie consecutiva caldurii. Simptomele apar brusc, iar lesinul este de obicei de scurta durata; daca expunerea la caldura continua, intervine socul hipertermic, adesea fatal.
Aspectul pacientului este tipic: pielea este palida, umeda si rece (!), respiratia si pulsul accelerate, pupilele sunt dilatate, miscarile corpului sunt necoordonate. Tensiunea arteriala este scazuta (a nu se ridica pacientul in picioare, cum se procedeaza de obicei – I se agraveaza hipotensiunea si, in consecinta, irigarea si oxigenarea creierului!)
Primul ajutor consta in ducere victimei intr-o incapere racoroasa, punerea sa in pozitie culcat, hidratarea cu apa plata, de preferinta; adesea victima isi revine spontan. Daca nu isi revine, trebuie solicitat ajutorul de urgenta, ingrijirile continuind in spital prin hidratare cu perfuzii cu solutii saline de apa.
Pentru prevenirea insolatiei se evita iesirea pe strada sau munca in exterior intre orele 10-16, se consuma lichide din abundenta, se evita bauturile alcoolice si cafeaua (scade calcemia),se asigura in incaperi o temperatura rezonabila si ventilatie. Pentru angajatori aceste reguli sunt litera de lege (Ordonanta 99)!
Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46
adica… poti sa mori de la… insolatie?!?!?!?
Da, se moare (s-a anuntat prin presa)! Fatala este insolatia avansata (socul hipertermic), care, netratata in spital, duce adesea la deces.
Din articol putem constata cat de gresita este masura instalarii de corturi, chipurile pt prim ajutor. Sunt o atractie pt persoane in varsa ca sa-si masoare tensiunea arteriala, fac coada in soare si risca sa se insoleze. Erau necesare incaperi racoroase, de exemplu inchiriate la parterul unor cladiri.
dar ce medicamente se pot lua la insolatie?este vreun medicament??????