fbpx

Asigurarea serviciilor medicale in rural prin Centre de Permanenta

Please select a featured image for your post

Centrele de permanenta sunt organizate conform Legii nr. 263 din 2004 cu modificarile ulterioare si Ordinul MSP nr. 1024 din 2008. Acest sistem de asigurare a continuitatii serviciilor medicale in medicina primara reprezinta singura optiune legala, contractuala, de acordare a serviciilor medicale de urgenta in afara programului de lucru al cabinetelor medicilor de familie.

In acest moment, in Romania functioneaza un numar de 88 centre de permanenta, din care 24 sunt organizate in mediul urban si 64 in mediul rural, in marea lor majoritate fiind centre de permanenta fixe, unul singur fiind organizat ca mobil. Cele din mediul urban se regasesc in orase mici de circa 5000 – 10000 locuitori care prin specificul activitatilor si caracteristicilor demografice se apropie mai mult de zona rurala. Interesanta este evolutia acestor centre care de la infiintarea acestora in anul 2002, au cunoscut perioade de apreciere a necesitatii functionarii acestora in spatiul rural cat si perioade de evidentiere a inutilitatii lor.

Citeste si:  Impactul sarii asupra tensiunii arteriale, redus prin exercitiu fizic

Un moment important in evolutia centrelor il reprezinta data de 01 aprilie 2008, cand s-a orientat activitatea de la asigurarea continuitatii serviciilor medicale catre asistarea urgentelor in teritoriile dificil acoperite de catre serviciile specializate (UPU, SMURD, Ambulanta) cat si plata serviciilor de la Ministerul Sanatatii inlocuind fondurile provenite din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). Hiatusul legislativ din perioada 01.04.2010 – 01.07.2010 a determinat pe langa neremunerarea serviciilor acordate si desfintarea unui numar de circa 39 centre. Trebuie spus ca inainte de 2008 au fost desfintate circa 160 centre, in special la initiativa autoritatilor.

Citeste si:  Totul despre banane

Reorganizarea impusa de catre Ordinul MSP nr. 1024 din 2008 a regasit doar un numar de 100 centre dispuse sa isi desfasoare activitatea in noile conditii de finantare si de organizare. Meritul apartine in special medicilor si asistentilor care au acceptat prestarea serviciilor in conditii dificile, cu un sprijin modest din partea autoritatilotr locale, autoritati care aveau obligatia legala de a asigura personalul auxiliar, utilitati, spatiul de desfaturare a activitatii, sprijin pentru preluarea autoturismelor pentru consultatii la domiciliu. Din datele comunicate de catre colegii nostri, doar in 11 cazuri, Consiliul Local a angajat ingrijitor curatenie si in putine situatii a sustinut preluarea autoturismelor. In conditiile in care s-au suprapus si intarzierile platii serviciilor (uneori chiar si 6 luni), nu e de mirare ca un numar de 32 centre s-au desfintat ulterior anului 2008.

Cu toate acestea, acolo unde autoritatile locale au inteles necesitatea asigurarii serviciilor medicale in regim permanent s-au mai infiintat din anul 2008 inca 20 centre aducand numarul acestora in acest moment la 88. Infiintarea mai multora a fost impiedicata si de prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 32 din 2009 prin care s-a modificat numarul minim de medici din centre de la 5 la 7.

Exista judete care nu sunt acoperite cu nici un centru, asa cum sunt judete care detin un numar de 7 sau 8. Consideram ca neacoperirea acestor zone nu poate fi pusa decat in sarcina autoritatilor catre nu au gasit resurse necesare pentru a dezvolta conditiile materiale, infrastructura si modalitati de atragere a medicilor in aceste formule de prestare servicii medicale.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.