Talitha Getty – imparatia boemului

„Am cunoscut tineretea anilor ’60: Talitha si Paul Getty pe o terasa luminata de stele in Marrakesh, frumosi si blestemati, si o intreaga generatie adunata ca pentru eternitate, acolo unde cortina trecutului parea sa se ridice reveland un viitor extraordinar.” – Yves Saint Laurent

Citind aceste cuvinte langa o minunata fotografie de epoca nu poti sa nu ramai fascinat de numele Talitha Getty si sa nu cauti mai departe povesti care sa iti vorbeasca despre viata ei. Fotografia realizata de Patrick Litchfield este una din putinele care au ramas portretizand-o pe Talitha intr-o ipostaza de fashion icon. Generatia ei a fost dominate de istoriile unor nume celebre prin arta lor: Jimi Hendrix, Mick Jagger, James Morrison, etc.

Talitha Dina Pol a fost nascuta in insula Java, intr-o familie descendenta din faimosul pictor olandez, Augustus John. Descendenta ilustra in anumite cercuri nu i-a salvat copilaria de marturia ororilor celui de-al doilea razboi mondial, perioada in care lagarul de concentrare i-a fost „casa”. Urmand gena “artistica” a familiei, Talitha a studiat la Academia Regala de Arta Dramatica din Londra, orasul tuturor posibilitatilor pentru tinerii artisti proveniti din medii exotice. Experienta Indiilor Olandeze in care a crescut si frumusetea mostenita de la bunica sa Dorothy McNeill, una din cele mai cunoscute „fashion icon” in societatea engleza a anilor ’20.

Citeste si:  Blugii, mereu in top

Talitha Getty are fara indoiala ceva care te captiveaza de la prima vedere: o frumusete nu neaparat irezistibila cat o aura de gratie innascuta. Insa cel mai adevarat lucru care se poate spune despre ea este ca a trait in perioada in care a inceput sa invinga convingerea ca frumusetea este ceva exclusiv, ca stilul are o capacitate diferentiatoare in societate doar adaugat notorietatii si povestilor incitante. Astazi ar avea 66 de ani si sunt sigura ca la fel de tanara in spirit si alura ca acum 36 de ani, atunci cand filmul vietii ei s-a intrerupt.

John Paul Getty Jr. este exemplul classic de playboy mostenitor al unei averi din petrol de miliarde de dolari, fiind descris cel mai bine prin actiuni: „conducea masini rapide, era un bautor inrait, experimenta cu droguri si se incurca mereu cu starlete de mana a doua”. Intr-o epoca a spiritelor libere, Talitha si Paul au fost explozivi, fascinanti si indragostiti de frumos, in orice forma. Unul din cei mai mari designeri ai timpului, Yves Saint Laurent, i-a descris ca „frumosi si blestemati” si trebuie mentionat ca Talitha i-a fost muza in descoperirea unei noi directii in moda. Fotografia facuta de Litchfield pe acoperisul casei lor din Maroc o infatiseaza pe Talitha intr-un caftan din brocart, inedit prin culori, salvari albi si cizme crem, intr-o poza uimitor de modesta, alaturi de sotul ei in fundal, unde panorama unui Marrakesh instelat scoate la iveala umbre si lumini exotice.

Citeste si:  Accesoriile verii

Silueta Talithei domina intreaga imagine fara a izola frumusetea la fel de tacuta a sotului ei imbracat intr-un djellaba, tunica lunga marocana cu gluga ascutita. Casa lor din Marakesh, Palatul Placerilor, nu apare doar in amintirea petrecaretilor timpului ci si in fotografii, ca un loc special, plin de mister si zbucium, un spatiu in care Talitha si Paul s-au plictisit si au gasit noi excese impreuna. Spatiul este la fel de important ca timpul, si viata celor doi o dovedeste din plin. Petrecerile date de ea in Roma, Londra sau Maroc sunt celebre nu doar datorita oaspetilor: Beatles, Rolling Stones, si anturajele lor, ci in mare parte datorita gazdei, descrisa de oricine a cunoscut-o ca „o pasare plina de lumina care a vrut sa danseze sub stele si a dansat prea repede”.

Citeste si:  Frumusete care dureaza

Perioada in care Talitha s-a stins din cauza unei supradoze a fost una incarcata de astfel de pierderi: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, si Edie Sedgwick. Farmecul anilor ’60 sta tocmai in ceea ce a ramas in urma lor, povesti de viata si arta, cantece si poeme, designuri si descoperirea unui lifestyle pe cat de simplu pe atat de pretentios, dar atat de aproape de sufletul unui artist. Acolo si atunci a inceput domnia boemului!

photo by http://talithagetty.tripod.com


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.