fbpx

Cum sa mananci ieftin si sanatos

Probabil ati izbucnit in ras cand ati vazut titlul. Ieftin nu poate sta langa uleiul de masline extra-virgin, somonul norvegian si fructele si legumele pe care le consumam in extra-sezon. Noi incercam sa va convingem ca se poate totusi.

Primul lucru pe care il avem de facut este sa ne organizam. De multe ori, bonul de la casa se “umfla” pentru ca luam lucruri de care nu avem nevoie sau pentru ca nu ne uitam atent la preturi. De pilda, ati observat poate ca a ajuns si la noi moda de a pune preturile la suta de grame si nu la kilogram. Sau, in cazul unor alimente precum mezelurile feliate si ambalate, la bucata. Cautati pretul la kilogram. Altfel, va fi greu sa va dati seama daca ati facut o achizitie inteleapta.

Ganditi-va bine la cantitatile care va sunt necesare. Probabil si voua vi se intampla, ca si mie, sa cumparati mai mult decat e nevoie si sa aruncati apoi jumatate, cand produsele expira sau se strica, pur si simplu. Chiar vei consuma trei kilograme de banane?

Incercati, atunci cand e posibil, sa cumparati la vrac. Cereale, quinoa, orez, seminte. De ce sa platiti si pentru designul ambalajului (nu subestimati deloc aceste costuri, companiile stiu foarte bine cat investesc in asta)? Iarasi, cand e posibil, cumparati de la producator. Mai ales in orasele mici, puteti da peste ferme care vand pe loc oua, branzeturi, fructe si legume. Celor din orasele mari le ramane alternativa pietelor. Ati scapat astfel de un sir de intermediari care mai adauga si ei la pret. Unde mai pui si ca alimentele sunt proaspete si neprocesate.

Faceti cumparaturile dupa masa. Da, da, ati citit bine. Daca va este foame, ochii vad si stomacul va cere mai mult decat ii trebuie, de fapt. Asa ajungeti sa va umpleti cosul cu “gustarici” costisitoare si nu tocmai sanatoase: biscuiti, prajituri, ciocolata…

Nu plecati de acasa fara o lista. Planificati-va meniul pe o saptamana si luati strict ce va trebuie. E preferabil sa mai dati o fuga pana la magazinul de la colt decat sa aruncati bani si mancare.

Axati-va in primul rand pe alimentele de baza, nu pe cele procesate. Sunt si mai sanatoase, si mai ieftine.

Uitati de cirese… in februarie! Costa 200 de lei kg. Preferati legumele si fructele de sezon. Cu cat sunt aduse mai de departe, cu atat pretul lor este mai mare.

Citeste si:  Dieta care combate celulita

Alegeti oricand legume uscate, precum mazarea deshidratata, fasolea, lintea, nautul. Tin mult, nu sunt costisitoare si sunt pline de vitamine, fibre si elemente nutritive esentiale.

Am ajuns la raionul de peste. Probabil ca ti-au fugit ochii spre somon. Stim, e sanatos, dar stiai ca si macroul, unul dintre cele mai ieftine sortimente de peste, este plin de calitati?

Uita de produsele light. Iaurturile cu 0 la suta grasimi ajung de multe ori sa coste mai mult decat iaurtul normal, care nu are nici el foarte multe calorii. In ceea ce priveste untul si smantana, decat sa le alegem pe cele degresate, mai bine consumam rational.

Uleiul de rapita este cel putin la fel de sanatos ca cel de masline. Atentie! Cu conditia sa fie consumat crud, nu pentru prajeli sau gatit. La caldura, devine instabil si se descompune in compusi toxici.

Opteaza pentru carnea de pasare
Carnea rosie, mai scumpa, este si plina de grasimi saturate spre deosebire de cea de curcan (pe care o recomandam in defavoarea puiului din cauza cantitatilor mari de hormoni si antibiotice folositi in fermele de pui). Iar atunci cand e posibil incercati chiar sa o inlocuiti cu linte sau fasole, care abunda in proteine. Atunci cand se amesteca si cu cereale (paste, orez, quinoa), constituie o masa echilibrata.

Citeste si:  Frumusetea la 20 si la 30 de ani

Ceai in loc de cafea
Cafeaua de calitate costa. Ceaiul este mai ieftin si mai sanatos, continand multi anti-oxidanti.

Conserve sanatoase
Legumele la conserva sunt mult mai ieftine decat cele proaspete. Apoi, putem manca variat tot timoul anului. Gasim fructe exotice, sardine, macrou, ton. Si, in ciuda prejudecatilor, isi pastreaza proprietatile nutritive. In schimb, evitam sa ne atingem de conserve tip “iahnie de fasole”, “ghiveci de legume”, “ciorba de burta la borcan” sau tot felul de sosuri de folosit pentru paste. Sunt pline de aditivi, zahar si grasimi hidrogenate. Au si avantaje practice de necontestat.

Consumati inteligent
Un iaurt in care veti pune voi trei lingurite de dulceata acasa sau in care adaugati voi trei felii de fructe va costa mai putin decat unul cu… fructele gata adaugate din supermarket. Si va fi si mai gustos.
Optati pentru ciocolata neagra, amara. Doua patratele va vor fi de ajuns spre deosebire de cea dulce, din care veti consuma mult mai multa. In plus, e si mai sanatoasa.

2 Comentarii
  1. \”Legumele la conserva sunt mult mai ieftine decat cele proaspete. Apoi, putem manca variat tot timoul anului\” Nu sunt de acord. Conservele au conservanti, iar ce gasesti in comert cu siguranta nu sunt naturali sau sanatosi.

    Daca te refereai insa la legumele congelate ar fi fost altceva 🙂

  2. Foarte dragut articolul! Interesanta remarca privind cumparaturile care trebuie facute dupa masa, nu m-am gandit niciodata la asta insa acum ca ma gandesc imi dau seama cat de adevarat este ca atunci cand mi-e foame cumpar o multime de maruntisuri pe care sa le manac imediat

Lasă un răspuns la supermamica Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.