fbpx

Zen, confortul trupului si al sufletului

Zen reprezinta un curent filosofic si religios dezvoltat in Japonia, cu apogeul cunoscut in Evul Mediu, cand a reusit sa subjuge clasa de elita a samurailor. Termenul „zen” are la origine cuvantul meditatie. Zen cauta armonia intre minte si corp, nazuieste la desavarsirea evolutiei spirituale si respinge ideea profitului personal. Vom vedea cum se transpun aceste idealuri in sufrageriile sau dormitoarele noastre.

Daca avem prin camere comode care ne incomodeaza miscarea, vitrine in care, ca sa nu stea goale, expunem balerine, pesti si servicii de pahare, vreo veioza fistichie care nu si-a probat niciodata utilitatea, ci doar pastreaza praf pe abajur, n-ar fi momentul, totusi, sa scapam de toate astea? O alternativa numai buna e stilul zen: armonie intre spatiu si forma. Pastram ca obiecte de mobilier si decor strictul necesar. Nimic inutil, nimic incomod si nici inzorzonat. Nu e cazul nici sa epatam cu valoarea unor piese.

Citeste si:  Fucsia - culoarea unui living modern

Principiul zen cauta in amenajarea locuintei instaurarea unui mediu linistit, care sa imbie la calm si relaxare. Tonurile tipatoare nu-si au locul aici, culorile trebuie sa se apropie de cele regasite in natura. Asa cum nu intalnim trunchiuri de copaci turcoaz, nici masa si scaunele dintr-o incapere nu vor purta culoarea turcoaz.

Regulile de baza, de altfel simple, pe care le urmeaza stilul zen, indiferent ca-l aplicam in mobilarea dormitorului, a sufrageriei, a biroului sau a bucatariei, sunt: culori putine, linii drepte, spatii deschise, mobilier confortabil, de calitate si de stricta necesitate, materiale naturale care sa se apropie de culoarea lor originala, daca nu pot chiar sa si-o pastreze.

Esentiala e asimetria intr-un spatiu, fiindca dispunerea pieselor dupa o simetrie care oricum nu va fi realizata perfect e artificiala. Asimetria ne face sa eliminam din rigiditate, intr-un decor spontan.

Primul pas in amenajarea zen il reprezinta desemnarea utilitatii obiectelor. Evident ca, in cautarea senzatiei de integrare in natura, n-o sa azvarlim la gunoi computerul sau televizorul. Sunt insa altele de eliminat: covorasele multicolore, obiectele imprimate, tablourile si fotografiile in culori prea vii. Pozele cu familia sau cu prietenii stau mai bine in album decat deasupra patului. Stilul zen cere ca peretii sa gazduiasca imagini in tonuri calde, fie ele fotografii sau desene, care sa se inscrie in culorile de apa si de pamant ale camerei, in general peisaje. Doar sa nu exageram cu impodobirea in acest fel a incaperii.

Citeste si:  cum sa tinem o dieta?

Desi la prima vedere n-ar parea, confortul e indispensabil in mobilarea zen. Daca un material iti agreseaza simturile, n-are ce sa caute la tine-n camera. Nimic nu trebuie sa-ti tulbure linistea si starea de relaxare, nici vizual, nici tactil. Culori precum bej sau crem sunt indicate pentru zugraveala. Perdelele, care trebuie sa fie transparente, sau draperiile din materiale fluide, si nu scortoase, vor fi colorate cam la fel. In loc de bibelouri, se pot presara discret scoici sau pietricele de rau. O planta va sta in ghiveci de lut. Vazele de flori sunt delicate si discrete, astfel incat sa iasa in evidenta floarea, nu vaza.

Sigur ca iti trebuie o anume predispozitie ca sa optezi pentru zen. Dar poate ca te-ai gandit la asta pana acum…

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.