fbpx

Stufat de miel si pasca de branza dulce

Cate bordeie, atatea obiceie, desi corect se spune obiceiuri. Important e ca in toate retetele, stufatul se face din ceapa si usturoi verde, si nu din stuf, cum poate da de inteles denumirea lui. In rest, ca ne preferam pulpa sau coastele de miel, ca vrem vin alb, rosu sau deloc – mai putin conteaza, Paste sa fie! Si daca e sarbatoarea pascala, avem si pasca.

Stufat de miel

Ingrediente:
1 kg carne de miel
10 legaturi ceapa verde
5 legaturi usturoi verde
200 ml vin rosu
100 ml ulei
1 lingura faina
100 ml bulion
sare, piper boabe.

Mod de preparare:
Carnea de miel, taiata in bucati de cel mult 10 cm lungime, se prajeste in ulei, intr-o tigaie, cateva minute pe fiecare parte. Ceapa si usturoiul, atat cotoarele, cat si partea verde, le taiem in bucati de circa 5 cm si le punem peste carnea inabusita, amestecandu-le. Le lasam sa dea cateva clocote. Turnam vinul. Dupa alte cateva clocote, mutam totul intr-o tava. Pregatim un sos din faina amestecata cu un piculet de apa, apoi cu bulion. Turnam sosul sosul in tava, cu sare si piepr boabe. Bagam la cuptor si coacem la foc mic. Intoarcem bucatile de carne pe durata sederii in cuptor, care e de o ora.

Pasca de branza dulce

Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g faina
100 ml lapte
200 g zahar
100 g unt
2 galbenusuri
25 g drojdie
coaja de lamaie
sare.
Pentru umplutura:
500 g branza dulce de vaci
50 g smantana
50 g făina
4 oua
150 g zahar
100 g stafide
2 pliculete zahar vanilat
coaja de lămâie
sare.
Pentru uns pasca:
1 galbenus
30 ml lapte
miere.

Citeste si:  Pappa col pomodoro si frigarui asortate

Mod de preparare:
Punem stafidele in apa rece si le lasam o ora, urmand ca dupa aceea sa le strecuram temeinic. Ne apucam sa preparam aluatul. Intr-un castron punem faina si facem un gol in mijlocul ei. Turnam in el cele doua galbenusuri si un amestec pregatit din laptele incalzit amestecat cu drojdia si o parte din zahar. Framantam, adaugam restul ingredientelor pentru aluat si iarasi framantam. Lasam aluatul sa creasca pret de o ora, undeva la caldura, acoperit cu un servet.

Umplutura se prepara simplu: toate cele necesare ei se amesteca bine, fara sa respectam vreo ordine a adaugarii lor in afara de aceea ca punem stafidele la sfarsit.

Citeste si:  Cum iti alegi o casa?

Aluatul il impartim in doua parti egale. O jumatate o punem intr-o tava rotunda unsa cu unt si acoperita cu hartie de copt. Cealalta jumatate o impartim in trei, facand din coca trei suluri de grosimea degetului. Le impletim precum cositele de par. Impletitura astfel obtinuta o punem in tava, imprejmuind cu ea pasca, precum cu o coronita. Lasam o jumatate de ora sa se odihneasca aluatul, apoi turnam umplutura in spatiul ramas gol, cel delimitat de coronita. Impletitura o ungem cu galbenus de ou batut cu lapte. O bagam in cuptorul incins pentru cel mult 30 de minute. Daca ne place mai dulce, cum o scoatem din cuptor, o ungem cu miere. O lasam sa se raceasca.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.