Please select a featured image for your post
Vara este sezonul fructelor din padure, stiu asta ursuletii din padure si precupetii din piata. Iar voi cititorii, de dragul sanatatii voastre, trebuie sa consumati fructele de padure cat de mult posibil in timpul sezonului si nu ezitati sa le utilizati in diverse retete de dulciuri, pentru ca sunt extreme de aromate.
Tarta cu mure si nuci
Murele sunt destul de scumpe la piata, in jur de 40 de lei kilogramul, insa nu ezitati sa iesiti la plimbare cu masina in satelele de langa orase, sigur veti gasi oameni care vand mure la poarta, proaspat culese si la un pret rezonabil.
Pentru tarta cu mure si nuci, aveti nevoie de: 150 gr de unt, 150 gr de nuci, o cana mare de mure plus cateva mure pentru ornat 150 gr de faina,un ou, o fiola de esenta de vanilie, scortisoara dupa gust, zahar pudra pentru ornat.
Se freaca untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei, cu zaharul, oul intreg, fiola de vanilie si scortisoara, apoi se adauga nucile macinate si faina si se omogenizeaza bine. Veti obtine o compozitie foarte consistenta. Intr-o forma de tort cu peretii detasabili, puneti jumatate din compozitia de blat, modelati-o cu ajutorul unei linguri, apoi puneti peste murele curatate si spalate. Peste mure, se pune al doilea strat de blat. Se tine la cuptor cca 45 de minute, la foc mic, apoi se lasa sa se raceasca, se detaseaza peretii formei de tort, se presara tarta cu zahar pudra si se orneaza cu mure.
Rulada de pandispan cu zmeura si mascarpone
Pandispanul este ideal pentru facut rulade cu orice umplutura, fie dulci, fie sarate. Pentru blatul de pandispan, aveti nevoie de 3 oua, 60 gr de faina, sucul si coaja de la o lamaie, 60 gr de zahar. Se freaca galbenusurile cu zaharul, coaja si zeama de la lamaie, pana cand obtineti o compozitie groasa, ca o alifie. Separat, se bat albusurile spuma cu un varf de cutit de sare. apoi se amesteca cele doua compozitii, folosind o spatula de lemn. Compozitia de pandispan se toarna intr-o tava medie, unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace 15 minute la foc potrivit. Apoi se rastoarna pe un servet umed de bucatarie si se ruleaza cat este inca calda.
Pentru crema de zmeura aveti nevoie de 50 gr de zmeura, un albus de ou, 30 gr de zahar si 100 ml de frisca lichida. Se bate albusul spuma cu zaharul, apoi se adauga frisca batuta si pireul de zmeura (fie dati zmeura prin blender, fie o pisati cu furculita). Se da la rece.
Pentru crema de mascarpone folositi 200 gr de mascarpone, 100 ml de frisca lichida, 2 galbenusuri, 40 gr de zahar, un plic de zahar vanilat. Se freaca galbenusurile impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, cca 7-10 minute, pana cand crema isi dubleaza cantitatea si se albeste usor. Omogenizati galbenusurile cu mascarpone si frisca batuta.
Se desface rulada din servetul de bucatarie, se umple cu crema de zmeura si se ruleaza strans, apoi se infasoara intr-o folie de celofan si se tine la rece 15-20 de minute, pentru a-si pastra forma. Se indeparteaza folia de celofan, se aseaza rulada pe un platou si se imbraca in crema de mascarpone. Se orneaza cu zmeura intreaga sau cu sirop de zmeura. Este un tort foarte racoritor, in special cand este servit rece, de la frigider.