Please select a featured image for your post
Multa vreme, patrunjelul a fost folosit pentru a da gust ciorbelor si mai nou ca si decor pentru diverse fripturi si salate, prea putin s-a discutat insa despre calitatile patrunjelului. Ideea acestui articol este sa va prezentam cam ce poate face patrunjelul pentru sanatatea voastra si sa va indemnam sa-l consumati cat de des si sa profitati de faptul ca se gaseste la noi pe toate gardurile. Va puteti bucura de patrunjel verde pe tot parcursul anului asa ca de ce sa nu o faceti?
Ce contine patrunjelul? Poate veti fi surprinse sa aflati ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele, betacaroten la fel ca si morcovii, fier datorita continutului ridicat de clorofila, complexul de vitamine B, fluor, acizi grasi esentiali.
Datorita acestor componente, patrunjelul are capacitatea de a intari sistemul imunitar, de a ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la regenerarea celulara. Continutul ridicat de clorofila are efecte benefice asupra plamanilor si aparatului respirator datorita oxigenului, care opreste actiunea virusilor si ajuta aparatul respirator sa faca fata la poluarea cu care se confrunta zi de zi.
Acidul gras continut de patrunjel se numeste acidul alfa-linolenic si este acidul de baza continut de membranele celulare. Consumul regulat de patrunjel ajuta la mentinerea nivelului de acid alfa-linolenic in limitele normale, astfel incat celulele sa functioneze in parametrii stabiliti. Cand acest echilibru nu este respectat, celulele folosesc alte tipuri de acizi grasi din organism, structura celulara se modifica si implicit functiile celulelor. Aceasta carenta se resimte in tot organismul si poate fi prevenita folosind patrunjelul cel putin o data la doua zile.
De multe ori s-a vorbit despre actiunea benefica a patrunjelului asupra dintilor si respiratiei. Ideea este ca patrunjelul contine foarte mult fluor, substanta care previne caderea dintilor si protejeaza organismul impotriva infectiilor. De asemenea, patrunjelul, la fel ca si menta, are un gust foarte proaspat si poate fi mestecat ori de cate ori doriti sa va improspatati respiratia. Nu doar dintii sunt protejati de catre patrunjel, ci si intreg aparatul urinar, consumul de patrunjel fiind indicat in toate problemele de natura renala. Desi nu este un medicament in sine, patrunjelul ajuta in cazul retentiei hidrice, contribuie la eliminarea toxinelor si chiar in dizolvarea pietrelor de la rinichi.
Dupa cum spuneam la inceput, patrunjelul ajuta la regenerarea celulara, asa ca implicit este folositor in cazul afectiunilor hepatice, ajutand la regenerarea celulei hepatice si accelerarea procesului de ardere a toxinelor acumulate in ficat. Patrunjelul ajuta la eliminarea generala a toxilor si la imbunatatirea digestiei, in special digestia proteinelor si a grasimilor.
Cum folosim patrunjelul? In primul rand daca spatiul si timpul va permit, cultivati patrunjelul acasa, nu este o planta pretentioasa si astfel veti avea tot timpul proaspat atunci cand aveti nevoie. Patrunjelul poate fi folosit in salate, presarat peste legume si tocanite, in supe si ciorbe. La fel de benefica precum frunzele de patrunjel este si radacina de patrunjel pe care o putem fierbe in supa pentru un plus de gust, o putem folosi in salatele cu ingrediente fierte, gen salata de boeuf sau data pe razatoare, in salata de cruditati, alaturi de telina si morcovi.