fbpx

Combaterea stresului prin alimentatie

Please select a featured image for your post

Se vorbeste atat de mult despre stres si inluentele negative pe care le are asupra noastra, auzim zilnic cel putin 2-3 oameni spunand ca sunt stresati si mai nou, fiecare afectiune sau boala are ca si cauza si stresul, incat ajungem sa credem ca este un simplu cliseu pe care il folosim atunci cand nu gasim o explicatie pentru starile de apatie, nervozitate sau agresivitate. Inainte de a ajunge pe canapeaua psihologului pentru a scapa de stres, incearca sa il combati printr-un stil de viata si un regim alimentar sanatos. Efectele stresului asupra noastra. Organismul nostru este creat de asa natura incat sa isi revina destuld e repede in urma stresului acut, ajunge o noapte lunga de somn pentru a te recupera dupa o saptamana stresat la birou, de exemplu. In cazul stresului cronic insa, e nevoie de timp si de un program sustinut pentru a readuce corpul in echilibru. Atunci cand organismul ste supus unui stres continuu, problemele de sanatate, superficiale sau mai serioase, nu vor intarzia sa apara. Persoanele care traiesc in stres sunt pasibili de raceli, depresie, tensiune arteriala crescuta, atac de cord si comotie cerebrala. Pentru ca nu putem demisiona de la un job numai pentru ca e stresant, nu putem renunta la scoala numia pentru ca avem foarte mult de invatat, asa ca o solutie eficienta pentru managementul stresului o reprezinta o dieta echilibrata.
Citeste si:  Supa de ceapa si sarmalute de oaie in foi de vita
Alimente si bauturi ce trebuiesc evitate. Cand suferiti de stres cronic, evitati consumul exagerat de ceai negru si verde, bogat in teina, limitati cafeaua la o portie pe zi, eliminati complet bauturile energizante si bauturile racoritoare carbogazoase, bogate in cofeina si zahar. Daca tot vorbim de zahar, incercati sa consumati cat mai putin zahar, pentru ca acesta cauzeaza oscilatii rapide ale nivelului de glicemie, astfel ca organismul produce mai multa insulina, iar insulina ingreuneaza procesul organismului de reglare naturala a nivelului de stres. Ar trebui evitate sau consumate cu moderatie si bauturile alcoolice de orice fel.
Cerealele intregrale, nucile si semintele. Cerealele integrale contin un complex de carbohidrati care stimuleaza secretia de serotonina si induc starea de bine. In plus, cerealele integrale sunt bogate in vitamine B, responsabile de combaterea oboselii cronice, asociata cu stresul. Poti opta intre paste integrale, cereale simple, paine sau batoane din cereale integrale, produse cu cat mai putini aditvi sau indulcitori. Stresul si oboseala cronica afecteaza si slabesc sistemul imunitar, de aici si multitudinea de afectiuni care au ca si cauza stresul. Semintele si alunele, crude si fara adaos de sare sunt ideale pentru a intari in mod natural imunitatea, fiind bogate in vitamina E, zinc, si magneziu.
Citeste si:  Ciolan de porc cu piure de mazare galbena si varza murata
Fructele si legumele. Stresul incurajeaza producerea radiclailor liberi, responsabili de distrugerea si imbatranirea celulelor, astfel ca organismul imbatraneste mai repede, este pasibil de cancer si alte afectiuni grave, cum ar fi cele cardiace. Fructele si legumele proaspete sunt foarte bogate in antioxidanti, cum ar fi vitamina C (ardeii grasi, broccoli, citricele, pepenele, capsunele), vitamina E (papaya, spanacul, afinele, maslinele), beta-carotenul (morcovii, dovleacul, cartoful dulce, salata romana), magneziu (spanac, somn, fasole negra). Dintre acestea, magneziul este cel mai important in reglarea hormonilor ce produc stres, asa ca orice carenta de magneziu, manifestata prin dureri de cap sau oboseala cronica, trebuie tratata imediat.

Citeste si:  Idei de decor asiatic
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.