fbpx

Manierele elegante la masa: ghidul vinului (II)

Temperatura de servire a vinului
Un rol foarte important la servirea vinurilor il are temperatura de servire pentru fiecare tip de vin, care este cheia marii placeri pentru a fi posibila o buna percepere a buchetului si aromei vinului.

Pentru a fi aduse la temperatura optima de servire, nu sunt recomandate urmatoarele metode:

&nbsp&nbsp&nbsp• inghetarea vinului
&nbsp&nbsp&nbsp• introducerea bucatilor de ghetata in vin
&nbsp&nbsp&nbsp• pastrarea la frigider mai mult de 2 h
&nbsp&nbsp&nbsp• incalzirea acestora

Vinurile albe si rose seci trebuie servite reci – 8-12° C

Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spimante, sampania se servesc la temperaturi mai scazute- 6-8° C

Vinurile rosii, usoare se servesc la temperatura subsolului – 10-12° C

Vinurile rosii, tari, corpolente se servesc la temperatura incaperii – 18-19° C

Vinurile tinere se vor servi la temperaturi mai scazute decat cele vechi.

Destuparea sticlelor

Destuparea sticlelor cu vin nu este atat de simpla precum pare. Un vin destupat cu indiferenta si „fara arta” este un vin pierdut. Pentru a savura un vin la adevarata lui valoare, trebuie cunoscute cateva secrete, printre multe altele cu referire la destuparea efectiva a acestora, la calitatea dopului, nivelul de umplere.

Citeste si:  Melci cu sos de smantana si mojito

In primul rand, este recomandat ca sticlele cu vin sa fie pastrate cel putin sapte zile la intuneric, la o temperatura constanta de 10-12 0C, temperatura subsolului, inainte de destupare, in pozitie orizontala pentru a fi posibila depunerea eventualelor sedimente care s-au format in mod natural in timpul maturizarii sau invechirii. Daca avem un vin vechi, bine limpezit, iar pe peretii sticlei se observa un precipitat de substante tanante (semn al innobilarii si al calitatii), sticla se va transporta in pozitia in care s-a pastrat in subsol, cu mare atentie pentru a evita tulburarea vinului.

Capsula din material plastic sau din metal se va taia cu 1 cm mai jos de gatul sticlei, pentru a evita contactul vinului cu materialul care acopera dopul si se va sterge cu un prosop curat. Dopul trebuie strapuns complet cu tirbusonul si dupa ce este extras trebuie mirosit. Daca are „miros de pluta”, este clar ca sticla cu vin trebuie schimbata.

Citeste si:  O baie cu zambet de primavara

Marginea sticlei se va sterge din nou, atat pe partea exterioara, cat si pe partea interioara. Se va turna putin vin in pahar pentru probarea preliminara, decisiva pentru vinul din sticla: va fi servit sau nu. In timpul turnarii, sticla nu trebuie sa se atinga de marginea paharului, dar nici sa nu fie prea departe de ea, astfel ca vinul sa se prelinga lent, pastrandu-si aroma si gustul. Ultima picatura de vin trebuie sa se scurga in pahar, nu pe masa, lucru usor de infaptuit prin rotirea sticlei si ridicarea gatului ei. Nu este admisa umplerea „cu varf” a paharelor.

Citeste si:  Cand catelul nu-i cuminte... II

Paharul ideal

Vinurile bune se servesc in pahare potrivite. Paharul ideal, destinat consumului de vin, este necesar pentru un maximum efect vizual asupra lui si pentru a capta toate secretele acestuia.

Se recomanda ca numarul paharelor folosite sa corespunda cu numarul vinurilor servite.

Inainte de servire, paharele se vor clati, doar cu apa curata calda, fara detergenti sau alte mijloace chimice de spalare.

Paharul pentru vin trebuie sa aiba picior pentru a exclude incalzirea vinului de la mana, volumul trebuie sa fie suficient pentru a nu-l umple mai mult de 2/3, partea interioara trebuie sa fie rotunda si mai voluminoasa decat gura, pentru o mai buna percepere a buchetului si aromei vinului respectiv.

De asemenea, pentru o buna apreciere a culorii vinului, pana la nuante, este nevoie de o iluminare buna si, mai ales, trebiue ca paharul sa fie din cristal subtire si incolor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.