fbpx

Cum organizam un picnic sanatos?

Please select a featured image for your post

A venit vremea picnicurilor in familie sau cu prietenii! Desi traditia romaneasca ne invata ca mititeii, carnaciorii si ceafa de porc sunt cele mai potrivite alimente de aruncat pe gratar, ar trebui sa urmam exemplul americanilor, acre merg la picnic cu cosul cu alimente gata preparate si care contin mai putine calorii decat gratarele si mititeii. Cum organizam un picnic sanatos pentru familia noastra si mai ales pentru noi? Iata cateva sfaturi date de nutritionistii americani.

Gata cu sosurile! Asa cum nu exista iesire la iarba verde fara preparate la gratar, nu exista gratare fara sos! Sosurile pentru gratar sunt in general adevarate bombe calorice, mai ales daca au la baza maioneza. Solutia nu este neaparat sa le eliminati total, ci sa le inlocuiti cu produse mai sanatoase. In loc de maioneza, de exemplu, folositi un sos tzatziki, facut cu iaurt si castraveti proaspeti, iar in loc de sosul pentru gratar, folositi mustarul simplu. Solsul pentru salata este cel mai usor de inlocuit folosind o vinegretta simpla, pe baza de otet, sare, putin zahar si o lingurita de mustar. Plantele si ierburile aromatice consimenteaza orice salata, mult mai bine decat ar face-o un sos hipercaloric.

Citeste si:  Combinatii de culori si imprimeuri pentru casa ta (II)

Iesire in natura, mancare naturala! Pentru ca scopul unui picnic este de a va bucura de natura, alegerea alimentelor pe care sa le consumati trebuie sa fie tot din sfera naturala. Trebuie sa aveti o varietate mare de fructe si legume proaspete, pe care le puteti folosi ca si aperitiv, fel principal sau desert. Dintre fructele de vara care nu trebuie sa lipseasca de la nici un gratar care se respecta, nu putem sa nu amintim pepenele verde si galben, fructele de padure, mango, pierdicile si caisele, ciresele si ananasul. Fructele cu samburi, cum sunt nectarinele, piersicile sau prunele sunt ideale pentru gatit la gratar, alaturi de un sos usor, pe baza de iaurt. Dintre legume, nu uitati de salata verde, castravetii si rosiile pentru salata, iar pentru gratar, ardeii grasi, dovleceii sau conopida sunt alternative sanatoase ale carnaciorilor si mititeilor.

Citeste si:  Nutritie echilibrata - maslinele

Carnea slaba. Pentru ca nu suntem cu totii vegetarieni, pentru unii dintre noi legumele sau fructele la gratar nu sunt suficiente, asa ca putem sa ducem si carne la picnicul nostru sanatos. Conditia este sa alegem intotdeauna carne slaba, cum ar fi puiul sau curcanul, cu conditia sa fie fara piele. Daca alegeti sa faceti carne la gratar, nu o condimentati cu foarte multa sare sau condimente speciale, ci folositi ierburi provensale, piper proaspat macinat sau sare de mare. Serviti carnea alaturi de salata de legume proaspete, uitati de garnituri grele, cum ar fi salata de cartofi cu maioneza sau cartofii prajiti la disc. Daca nu puteti renunta la garnitura, alegeti in schimb o felie de paine integrala, pe care o puteti praji pe grill.

Ce bem la picnic? Daca aveti de gand sa organizati un picnic cu totul si cu totul snaatos, ma tem ca trebuie sa treceti pe varianta apa plata cu lamaie. Sucurile si bauturile carbogazoase pe care le consumam in mod normal alaturi de gratar sunt nociv atat pentru sileuta noastra cat si pentru stomac. Solutia este sa apelati la siropurile de fructe facute in casa, la sucul de fructe proaspat stors si de ce nu, la limonada de casa sau la ice tea natural, fara indulcitori. De asemenea, bauturile alcoolice trebuie lasate la o parte sau consumate individual, nu sub forma de cocktailuri, care au foarte multe calorii, mai ales in combinatie cu frisca sau alte topinguri.

4 Comentarii
  1. au aparut in supermarketuri tot felul de seturi pentru picnic:tacamuri+farfurii+prosoape, din metal sau plastic.Vi le recomand cu placere

Lasă un răspuns la Udrea Elena Cristina Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.