fbpx

Cum curatam chiuveta, inoxul, aparatele electrocasnice

Chiar daca nu sar stropi de grasime din tigaie sau nu se preling de pe capacele cratitelor pe aragaz ori alte obiecte de mobilier din bucatarie, grasimea se depune treptat, fara sa bagam de seama, din aburii degajati atunci cand gatim. Se depune inclusiv in locurile mai departate de plita. La un moment dat, stratul de murdarie va deveni vizibil, plus ca bacteriile si microbii care se aduna pot dauna sanatatii, pot sa atraga insecte si sa dezvolte mucegai.

Cel mai simplu e, daca vrem sa n-avem batai de cap cu depunerile alimentare, sa nu ajungem la curatenia capitala si sa-ntoarcem bucataria cu susul in jos, sa facem curatenie putin si des. Sa nu lasam farfuriile nespalate dupa ce mancam, nici cratita cu resturi in ea dupa ce am golit-o. Plita aragazului, masa pe care gatim si dulapurile trebuie sterse in fiecare zi cu o carpa curata imbibata in alcool rafinat. Cosul de gunoi da de multe ori senzatia ca nu s-a murdarit, datorita sacilor menajeri pe care-i folosim. Microbii au insa abilitatea de a sari din sac, asa incat, macar saptamanal, e necesar sa dezinfectam, cu solutie de apa calda si clor, atat cosul, cat si locul unde e amplasat. Resturile de mancare, cu riscul sa crestem consumul de saci, le vom arunca fara sa le dam ragaz sa atraga musculite, gandaci si cine stie ce alte scarbosenii.

Citeste si:  Supa cu figurine din ou si aripioare cu ansoa

E usor de observat ca, mai ales in bucatarie fata de alte incaperi, manerele si portiunea din jurul lor se murdaresc cel mai repede, indiferent ca-i vorba de cele ale usilor de dulap, ale sertarelor, ale frigiderului. Inclusiv clanta de la usa are soarta asta. Curatate des, se vor prezenta cu totul altfel. Chiuveta, desi se scalda in apa, poate sa gazduiasca sumedenie de microbi dintre cei care stiu sa inoate. Aceeasi solutie de apa calda si clor o vom folosi la dezinfectarea ei, pe dinauntru si pe dinafara.

Cand chiuveta e de inox, riscul ruginirii nu exista, dar nici inoxul nu-si pastreaza calitatea fara sa-l ajutam noi. Se pateaza, se albeste, i se duce stralucirea. Nu vom freca niciodata inoxul cu o suprafata care ar putea sa-l zgarie – spalator de sarma, partea abraziva a buretelui de vase, cutite ori alte obiecte ascutite. Nici macar detergentul nu va fi solid. Pentru spalarea chiuvetei de inox avem o carpa moale, pe care n-o vom intrebuinta pana se murdareste, si un detergent solubil. Un truc pentru mentinerea luciului la inox e stergerea lui cu o carpa uscata de bumbac dupa ce am picurat pe suprafata inoxidabila cativa stropi de ulei de masline.

Tacamurile si vesela de inox au si ele nevoie de o intretinere, una deloc pretentioasa. Nu vom lasa stropi de apa pe ele, dupa ce le-am spalat. E suficient sa le stergem cu un servet moale si curat. Daca mancarea s-a lipit de cratite, nu frecam fundul lor cu obiecte care zgarie. In mod normal, cu detergent si apa fierbinte ar trebui sa rezolvam problema. Dar daca am adormit si am uitat vasul pe foc, peste stratul alimentar care nu vrea sa se desprinda dupa ce am utilizat detergentul stoarcem o jumatate de lamaie, lasam un pic si vom vedea ca vasul se curata foarte bine. Sucul de lamaie e bun in tratarea oricarui obiect de inox care a prins pete albe. Punem stropi de lamaie si frecam cu o carpa de bumbac.

Citeste si:  Cum sa cureti natural

Frigiderul (congelatorul) si cuptorul cu microunde sunt aparatele aflate cel mai des, unele permanent, in contact cu mancarea. De unde mirosuri, stropi de grasime, inevitabila murdarire. Frigiderul trebuie dezghetat si curatat o data la o jumatate de an. Atat in frigiderul dezghetat si golit, cat si, mai ales, in cuptorul cu microunde, e recomandabil sa punem un vas in care am fiert patru parti de apa si una de otet. Punem vasul cu acest lichid imediat ce a dat in clocot si il lasam un sfert de ora. Grasimea de pe pereti se va indeparta mai usor, ca si mirosul alimentelor. Curatam toate aceste aparate, in interior, cu apa calda si detergent, apoi le stergem si le lasam sa se usuce. Frigiderul, inainte sa-l umplem la loc, il lasam o jumatate de ora sa functioneze (in) gol.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.