fbpx

Ciorba de fasole cu arahide si sos Tabasco

Ambele retete, si a ciorbei de post, si a sosului ultrapicant, vin din America. Alunele de pamant sunt acolo exploatate drastic, nu se mananca doar la cornet, langa bere. Indiferent ca va incumetati sa incercati ciorba ori nu, cu siguranta va va fi folositoare reteta sosului Tabasco. E nascut dintr-un ardei din familia chili, avand, la propriu si la figurat, radacini mexicane.

Ciorba de fasole cu arahide

Ingrediente:
500 g fasole boabe
150 g arahide coapte
1 legatura ceapa verde
1 telina
2 cartofi
500 g rosii
1 lingurita ulei de arahide
cimbru
sos Tabasco
1 legatura patrunjel
sare, piper.

Mod de preparare:
Fasolea o fierbem in apa cu sare, schimband apa dupa ce a dat in clocot si a mai stat 15-20 de minute pe foc. Jumatate din cantitatea de arahide o dam prin masina de macinat miez de nuca sau o pisam bine in piulita. Cartofii ii taiem cuburi mici, ceapa verde si telina le taiem felioare. Aceste legume le prajim intr-o tigaie in care am incins ulei de arahide. Peste ele presaram arahidele macinate. Punem apoi rosiile, taiate felii si decojite (rosiile pot fi proaspete sau la conserva). In timp ce compozitia tigaii fierbe, punem doua-trei lingurite de cimbru. O lasam 20 de minute pe foc, dupa care, cand fasolea a fiert, o desertam in oala cu fasole. Punem piper, sare, daca mai e nevoie, cinci picaturi de sos Tobasco si arahidele intregi. Mai lasam cateva minute oala pe foc, apoi, imediat ce stingem focul, punem frunzele de patrunjel marunt tocate. Putem opta pentru coriandru in loc de patrunjel sau amestec de frunze de coriandru si patrunjel.

Sosul Tabasco

Ca si sosul Heinz, sosul Tabasco e de origine americana si se apropie de un secol si jumatate de existenta. Tabasco e numele statului mexican din care provin ardeiasii iuti (chiar foarte iuti) folositi la acest preparat, pentru prima oara in 1868. Daca n-aveti chef sa cumparati sticluta de sos din supermarket, nu e greu sa experimentati acasa prepararea acestui fluid care, la iuteala lui standard, trebuie administrat ca un medicament, cu pipeta.

Citeste si:  Biroul de acasa

Ingredientele necesare: ardei iuti, otet si sare. Ardeii mexicani sunt micuti si mai dolofani decat cei consacrati pe plaiurile noastre, bombati la varf. Niste ardei grasi in miniatura. Se gasesc si la noi pe piata, adeseori in piete, ardei asemanatori cu soiul acesta, rosii si galbeni.

Luam 400 de grame de ardei proaspeti si ii pisam bine, facand din ei o pasta. O punem sa fiarba, la foc mediu, in 200 ml de otet. Dupa 25 de minute, adaugam doua lingurite de sare si mai lasam 5 minute la fiert. Dupa ce se raceste pasta, folosim blenderul s-o omogenizam perfect. Intr-un recipient de sticla inchis ermetic pastram sosul la frigider cel putin doua saptamani inainte de a-l folosi. Daca-l pastram mai mult, cu atat mai bine. Cantitatea asta ne va fi, probabil, suficienta sa trecem cu sosul Tabasco nu doar peste Paste, ci si peste Craciun.

Citeste si:  Dovlecei cu nuca si curcan in sos de lamaie
Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.