Este o mare clasica a bucatariei romanesti, insa reteta de mai jos este usor altfel. Imbogatita cu varza kale, va veti indragosti de ea. Si este ideala pe gerul asta, hranitoare, plina de fibre si ceea ce numim ”comfort food”.
Puneti fasolea la inmuiat cu o seara si aruncati apoi apa in care a stat.
Se poate face si la oala cu presiune, dar va trebui sa puneti mai putina apa.
Cantitatile sunt pentru 10 portii.
Ingrediente
500 de grame de fasole
5 linguri de ulei de masline
200 de grame de afumatura taiata bucatele
1 ceapa mare taiata marunt
2 cepe verzi tocate
2 morcovi taiati felii
6 catei de usturoi
1 ardei gras verde taiat cubulete
O telina mica taiata cubulete sau doua tulpini
1 jumatate de cana de coriandru tocat marunt
1 cana de suc de rosii
O jumatate de lingurita de chimion macinat
3 lingurite de sare
1 lingurita de piper proaspat macinat
2 ramurele de rozmarin
3 ramurele de cimbru
4 cani de varza kale tocata mare
Puneti fasolea la fiert impreuna cu 3 litri de apa si lasati-o sa fiarba cam o ora la flacara medie, intr-un vas neacoperit.
Incingeti o tigaie mare non-aderenta, adaugati uleiul si prajiti afumatura pana cand se rumeneste, cam doua minute. Adaugati ceapa, morcovii, usturoiul, ardeiul, telina, ceapa verde, coriandrul, sosul de tomate, chimionul, sarea si piperul si lasati sa se inabuse 5-7 minute, pana cand s-au inmuiat.
Puneti apoi continutul tigaii peste fasole impreuna cu rozmarinul si cimbrul. Micsorati flacara, acoperiti si lasati sa fiarba inca o ora, amestecand din cand in cand. Luati capacul, dati focul mai mare si mai lasati inca 15 minute sau pana cand boabele s-au patruns indeajuns.