fbpx

Chiftelute din burta de vita si salata de nuci cu usturoi

Atat de obisnuit e romanul cu ciorba de burta, incat, daca in meniul unui restaurant ar scrie „chiftele de burta“, el tot „ciorba de burta“ ar citi si ar comanda. Asadar: reteta de mai jos nu e una a ciorbei de burta, chiar daca, pana la un punct, se prepara la fel! Nu i-am uitat pe vegetarieni, in intampinarea carora venim cu o combinatie mai putin intalnita, nuci si usturoi.

Chiftelute din burta de vita

Ingrediente:
1 kg burta de vita
1 kg oase de vita
o jumatate de franzela
2 oua
50 g faina
o ceapa mare
o capatana de usturoi
o legatura de marar
ulei
sare, piper.

Citeste si:  Pregatirea casei pentru primavara

Mod de preparare:
Burta, bine curatata, se pune la fiert intr-o oala in care am asezat deja oasele. O fierbem bine, chiar daca nu ca-n cazul ciorbei, deoarece aici urmeaza operatiunea de prajire. Luam, asadar, burta si o lasam sa se raceasca.
Taiem ceapa marunt si o calim. Bucatile de franzela le inmuiem in apa si le stoarcem putin. Burta o taiem bucati. Toate cele de mai sus le dam prin masina de tocat carne, apoi pasta obtinuta o amestecam cu usturoiul pisat, mararul tocat marunt, ouale crude, sare si piper. Formam chiftelute dupa forma si dimensiunile preferate, le dam prin faina si le punem la prajit cand uleiul e incins. Sunt gata cand s-au rumenit pe ambele parti. Le putem manca si reci, ca aperitiv, si calde, cu garnitura de cartofi natur.

Salata de nuci cu usturoi

Ingrediente:
200 g miez de nuca
2 capatani de usturoi
2 franzelute
100 ml ulei
o lamaie
sare.

Mod de preparare:
Miezul de nuca, atent curatat de impuritati, se piseaza bine in piulita si se pun deoparte. Nu le macinati prin masina, avem nevoie de ele unsuroase! Usturoiul se curata, se sareaza si se piseaza si el. Miezul franzelutelor il inmuiem in apa. Scurgem apa, fara sa stoarcem, si frecam franzela cu usturoiul pisat, folosind o lingura de lemn, intr-un castron, turnand, putin cate putin, ulei. Cum am terminat uleiul, subtiem compozitia cu zeama de lamaie. Adaugam nucile pisate si amestecam pana obtinem o pasta uniforma, neuitand sa punem sare si, daca mai e nevoie, dupa gust, zeama de lamaie.
Aranjam salata pe un platou. In jurul ei putem pune felii de cartofi fierti, de sfecla rosie fiarta, peste sau carne de pasare. Putem, de asemenea, sa mai luam o franzela si sa mancam pasta simpla, intinsa pe paine.

Citeste si:  Secretele condimentelor (partea I)
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.