fbpx

Bucataria franceza

Please select a featured image for your post

Bucataria franceza isi merita pe deplin laudele! Arta culinara franceza este un adevarat cult, ea reprezentand cea mai rafinata si apreciata din Europa si nu numai. Este foarte important sa manacam sanatos, de aceea ar trebui sa imprumutam cateva dintre obiceiurile acestei bucatarii ce ne impartaseste un mod sanatos de a trai! Retetele hipocaliorice au micsorat riscul provocarii accidentelor cardio-vasculare. Grija pentru o alimentatie sanatoasa o arata si faptul ca francezii nu gatesc cu ceapa prajita in Franta (doar aurita un pic pe foc). Toate sosurile rosii se fac cu un adaos de putin zahar (ca sa nu oxideze, sa arda stomacul, aciditatea sosului).
Fiecare regiune a Frantei detine propriul specific culinar, astfel ca in partea de in nord-vestul Frantei se folosesc untul (beurre), merele (pommes) si smantana (creme fraiche); in partea de sud-vest specialitatile sunt pateul de ficat de gasca (foie gras), ciuperci porcini (cepes) si reachiu (armagnac); in nord-est sunt atrase influentele germane folosindu-se slanina, carnati, bere si varza murata (sauerkraut. In zona mediterana se regasesc influente culinare italiene: se foloseste mult ulei de masline, plante aromatice si rosii.
Citeste si:  Bors de praz si placinta cu spanac si branza
Vinurile si branzeturile sunt cele care dau nota distincta bucatariei franceze, fiind utilizate ca ingrediente sau consumate separat. In functie de modul de productie se gasesc: branzeturi proaspete, moi cu coaja acoperita de mucegai alb, branza cu coaja spalata, branza cu mucegai albastru natural, branza din lapte de capra, presate la cald sau rece.
Citeste si:  Casa visurilor tale
Gama variata de vinuri fine, branzeturi (nu mai putin de 365 tipuri diferite de branza), foie gras, fructe de mare dar si specialitati mai ciudate pentru alti europeni: melci, picioare de broasca, scoici, bagheta specifica bucatariei franceza. Carnatii francezi preparati din maruntaie reprezinta un aliment pe care trebuie sa-l gusti pentru a te putea convinge de minunata savoare. Melcii au fost adusi in bucataria franceza de catre Antoine Carem. El face celebrii aceste mici moluste, pe care le prepara cu unt, usturoi si patrunjel, devenind asa de populare, incat au fost create farfurii speciale cu adancituri pentru melci si clesti. Prepararea este un adevarat proces, melcii trcand prin mai multe etape: pentru curatarea organismului de resturile de mancare, sunt supusi unei lipse de hrana timp de 10 zile, apoi sunt supusi unei spalari triple, sunt gatiti, raciti si din nou gatiti. La final melcii sunt introdusi in cochiliile sterilizate, care unse cu unt de usturoi siserviri pe farfurie.
Citeste si:  Ingrijirea ficusului
Faima bucatariei franceze este data de asa-numita haute cuisine ce necesita multa atentie, migala, ingrediente de cea mai buna calitate, pentru prepararea celor mai fine gustari ce aduc Franta pe rimul loc in materie de bucatarie !

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.