fbpx

Ingrijirea ficusului

Este probabil planta intalnita cel mai des in apartamentele noastre, dar asta nu inseamna ca ficusul este si usor de ingrijit. Poate atinge dimensiuni impresionante de pana la 4 metri, dar o asemenea performanta necesita ingrijire continua, supraveghere atenta si putina pricepere. In lipsa lor, frunzele ficusului se ingalbenesc si cad. Este cea mai comuna problema pe care o intalnim la aceasta planta. Iar cea mai comuna greseala este sa-i pui si mai multa apa cand se intampla asta.

Ficusul nu are nevoie de foarte multa apa. O udare pe saptamana este de ajuns, mai ales in lunile de iarna. Inainte sa-l uzi, incearca pamantul cu degetul. Daca la doi centimetri adancime, solul este inca ud, mai asteapta doua-trei zile. Daca este uscat, inseamna ca planta deja are nevoie de apa. Pe cat posibil, apa trebuie sa fie necalcaroasa.

Citeste si:  Design modern pentru casa ta

Daca in sol nu are nevoie de multa apa, in schimb ii trebuie o umiditatea destul de ridicata in aer, mai ales daca planta este noua. Ideal ar fi sa pulverizezi apa pe frunze cel putin de doua ori pe zi.

Pentru a preveni putrezirea radacinii, ghiveciul trebuie sa aiba gauri de drenaj si sa fie asezat intr-o farfuriuta cu nisip pentru a asigura scurgerea excesului de apa. Astfel, radacinile nu vor sta in apa, iar surplusul se va evapora in aer, oferind umiditate frunzelor.

Ficusului ii place lumina, dar nu in bataia directa a soarelui. Ii prieste soarele de dimineata si dupa-amiaza, insa la pranz, lumina si caldura sunt prea puternice pentru el, deci trebuie sa-l asezi intr-o camera luminoasa, dar nu langa fereastra. De asemenea, locul trebuie sa fie ferit de curent. Pe termen lung, aeroterma sau gurile de aerisire ii fac rau ficusului. Ii priesc locurile incalzite moderat. Iarna, o temperatura de 15 grade ii este suficienta. La peste 22 de grade, va da semne de „oboseala”. Din aprilie pana in octombrie, poate fi scos in balcon sau in gradina.

Citeste si:  Design inteligent

Ficusul se fertilizeaza o data pe luna cu fertilizant lichid diluat. Tratamentul se opreste pe perioada iernii.

Caderea frunzelor este problema des intalnita. Este normal ca ficusul sa piarda din frunze, in fiecare an, insa atunci cand cad frunze verzi, e un semn ca planta a fost deranjata de ceva, fie o variatie brusca de temperatura, fie curenti de aer, deplasarea ghiveciului sau intunericul. In aceste conditii, planta nu trebuie udata mai des. Asta i-ar face si mai mult rau. Trebuie doar gasite motivele „nemultumirii” ei, iar la remedierea lor, vor inceta sa mai cada frunzele.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.