fbpx

Birourile prezentului: mici, portabile, discrete

Cand vorbim de biroul de acasa, in sensul de camera de lucru, nu e obligatoriu sa alocam o intreaga incapere acestei destinatii, mai ales cand nu dispunem de un vast apartament. Exista solutii moderne care ne ajuta sa castigam spatiu.

Birourile de campanie trebuie sa fi aparut, chiar daca nu se numeau asa, cu mii de ani in urma, cu ocazia campaniilor militare. Alexandru Macedon sau Baiazid Fulgerul avea, fara indoiala, o masuta intr-un cort la care un om cu stiinta de carte le scria persilor sau valahilor, dupa dictarea conducatorului, conditiile capitularii si ce grozavie ii asteapta daca le refuza.

Azi, in vremuri mult mai pasnice, aceste birouri nu se muta de pe un camp de lupta pe altul, ci din camera de lucru in dormitor, in sufragerie, in bucatarie chiar. Biroul de campanie al zilelor noastre are dimensiunile minim necesare ca sa stai la el si sa scrii de mana sau sa folosesti un laptop. Sertarele si rafturile din dotare iti permit sa depozitezi hartiile, cartile, pixurile, CD-uile necesare. Utilizarea lui presupune o munca ordonata: sa ai toate cele trebuincioase la locul lor si nu sa le tii imprastiate prin toata camera. Astfel, cand plimbi biroul de colo-colo, stii doar ca trebuie sa mai iei dupa tine un scaun, daca nu cumva il ai deja in noua incapere de resedinta. Ideal e totusi sa ai unul aferent muncii, sa nu recurgi la taburete, la un colt de lavita, la ce s-o nimeri. Sederea comoda la masa de lucru, mai ales pentru un timp indelungat, e de importanta deosebita pentru randamentul muncii. Un scaun ergonomic se impune.

Citeste si:  Zestrea bebelusului

Biroul cu capac rulant este, de asemenea, de dimensiuni strict necesare. E bun pentru cei care nu fac zilnic, la domiciliu, munca de birou. Construit, probabil, dupa modelul pianului: cand il folosesti, ii ridici capacul. Cand nu lucrezi la el, sta ca o piesa de mobilier pe care poti aseza obiecte decorative sau utile: o statueta, o vaza, telecomanda, niscaiva carti sau reviste. Placa pentru scris e conceputa pe principiul vechilor masute din compartimentele de tren, o tragi in afara. Un computer n-are loc pe ea, mai ales ca-i mai trebuie o placa asemanatoare pentru sustinerea tastaturii, dar un laptop mai mic merge folosit. Are rafturi si sertarele, putem depozita la loc ferit vederii celorlalti ce ne trebuie pentru lucru.

Biroul mascat in dulap e de dimensiuni mai mari decat celelalte si trebuie sa-i gasesti un loc stabil intr-o camera. Avantajul sau e ca poti utiliza un computer normal, si nu doar un laptop delicat, ai la dispozitie gauri pentru cabluri, rafturi pentru tastatura, tot ce-i trebuie unui computer sa mearga duduind. Sunt si spatii pentru hartii, carti si toate cele. Cum ai incheiat lucrul, nimic nu va mai ramane expus vederii. Iar preful se va asterne mai greu decat pe un birou clasic, deschis.

Citeste si:  Alegerea parchetului

Mai ales in situatia birourilor mici sau portabile, ne va fi mai lesne sa le asezam astfel incat lumina zilei sa ne vina din stanga (daca suntem dreptaci). Apoi, e firesc sa nu perturbam cu lucrul nostru la birou – atunci cand lucram de-adevaratelea, si nu doar ne prafecaem c-o facem si umblam cine stie pe ce site-uri – activitatile pe care le desfasoara ceilalti membri ai familiei sau clipele lor de relaxare, dar nici ei sa nu ne perturbe pe noi. Daca ne vad asa concentrati la lucru, copiii, spre exemplu, poate ca vor abtine sa rada, sa fie zgomotosi. Tocmai asta e avantajul biroului de campanie, ca il putem instala in locul cel mai strategic. Dupa orice criteriu.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.