fbpx

Bezele perfecte

Please select a featured image for your post

Multe gospodine pot sa faca torturi sofisticate, prajituri cu 2-3 tipuri de crema sau fripturi rafinate insa se gandesc cu groaza la bezele, care intr-adevar sunt destul de pretentioase. Insa, ca si orice preparat culinar, bezelele au secretele lor, iar o data ce le stapanesti asa cum trebuie, nu mai ai de ce sa iti faci griji, vei avea bezele perfecte de fiecare data.

Secrete de bezea. Bezelele perfecte au timpul de preparare destul de mare pentru ca trebuie sa respecti la sange toate indicatiile retetei referitoare la timpul de batere al albuselor, viteza la care trebuie sa fie mixerul si bineinteles, timpul de coacere. Desi e destul de solicitant a faci bezele, daca urmezi cu strictete toate intructiunile, vei avea bezele perfecte pentru a fi mancate individual sau pentru a servi ca si blat pentru prajituri savuroase, cum este Pavlova.

Bezeaua, sau meringue, este de fapt o spuma foarte densa, care se stica insa atunci cand intra in contact cu grasimea. Datorita grasimii puteti avea surpiza neplacuta ca in timp ce bateti spuma aceasta sa se lase sau sa se taie, de aceea este foarte important ca albusurile folosite pentru bezea sa fie perfect limpezi, curatate de orice fel de impuritati, fara nici o urma de galbenus si pastrate si batute intr-un vas curat, spalat in prealabil.

Citeste si:  Cum scapam de zapada din curte?
Secretul oului. Pentru a obtine cea mai buna bezea, ouale nu trebuie sa fie mai vechi de 3-4 zile. Daca folosesti oua mai vechi, spuma va creste mai repede decat cea din oua proaspete, insa spuma nu este la fel de stabila si bezeaua se va lasa foarte repede la copt. Asa ca, inainte de a cumpara oua, asigura-te ca stii data fabricatiei si numara zilele in care au stat pe raftul frigiderului din supermarket. Pentru a separa cel mai bine ouale, trebuie ca ele sa fie cat mai rei, de preferinta scoase din frigider numai inainte de utilizare. Ouale la temperatura camerei sunt foarte greu de separat. Metode de separare ale albusului. Metoda clasica prin care separam albusul de galbenus este sa spargem oul deasupra vasului in acre urmeaza sa il mixam, apoi sa ii impartim coaja in doua jumatati egale. Cu miscari rapide dar ferme, mutati galbenusul dintr-o jumatate in alta a oului, astfel incat albusul sa se scurga in vasul mixerului, Atentie mare, coaja taioasa a oului poate perfora galbenusul, iar o data ce acesta intra in albus, este destul de greu de indepartat. Daca totusi vi se intampla asta, e mai bine sa inlocuiti oul. Puteti la fel de bine sa separati oul folosind mana: tineti in mana galbenusul si lasati albusul sa vi se scurga printre degete. Atentie insa, orice urma de galbenus sau grasime vor strica bezeaua, deci spalati-va foarte bine pe maini inainte. Dintre toate procedurile legate de bezea, separarea oualor este cea mai importanta.

Mixarea albusurilor. Dupa ce ati separat ouale, lasati-le sa ajunga la temperatura camerei, asta dureaza in jur de 30 de minute si abia apoi incepeti sa la mixati. Daca ouale reci se separa mai bine decat cela calde, cele calde se bat mai bine si capata mai repede volum decat cele reci. Ai grija ca toate ustensilele folosite si in special paletele mixerului sunt foarte bine spalata si degresate, pentru ca nici un strop de ulei nu ajunga in albusuri. Zaharul nu se pune in bezea de la inceput, ci numai dupa ce sunt destul de bine batute si poti tine o scobitoare. Dupa ce pui zaharul, pune si priza de sare – zaharul ajuta spuma sa fie tare, asa cum e ideala pentru bezea, iar sarea face spuma lucioasa. Bezeua este gata atunci cand face varfuri de fiecare data cad mixezi, iar daca intorci vazul, spuma nu cade din vas.

Citeste si:  Prajituri cu branza
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.