De ani de zile se scrie cat de nociva este mancarea de la fast-food. De ani de zile, avem statistici privind cresterea ratei obezitatii la copii si adolescenti. De ani de zile, avem procente crescande la boli cardio-vasculare. De ani de zile, exista specialisti sau oameni pasionati pur si simplu care incearca sa popularizeze notiunea de slow food. Si, cu toate acestea, tot de ani de zile localurile unui popular lant fast-food sunt pline ochi de 1 iunie. Iar anul acesta n-a constituit nicio exceptie.
Intr-o tara saraca precum Romania, scosul copilului la fast-food, mai ales cand e vorba de unul atat de popular si care joaca asul murdar al meniurilor pentru copii, care includ si o jucarie, reprezinta un rasfat. Departe de zona pur functionala a ”nutritiei rapide”, a acelor momente cand, pentru c a te grabesti, inchei acest compromis cu sanatatea ta, desi probabil infometarea timp de cateva ore te-ar afecta mai putin, localurile de tip fast-food sunt la noi un lux, ceva bonus, pe care nu si-l permite oricine. Daca in SUA sunt tipice clasei de jos, la noi sunt apanajul celei de mijloc.
Asa se-ntampla ca ceea ce e compromis sau banalitate la altii sa fie la noi ocazie speciala, sarbatoare.
Fiind constienta de toate astea, tot am ramas putin perplexa de 1 iunie, cand tot orasul era plin de copii cu hamburgeri in manute. Triste imagini caci, pastrand proportiile, e ca si cum parintii insisi le-ar intinde o cescuta frumos colorata, dar plina de otravuri.
Astfel stand lucrurile, am cateva solutii alternative pentru parintii ramasi in pana de idei:
– exista inghetate artizanale care cred ca ar placea mai mult copiilor decat un hamburger si cartofi prajiti plini de grasimi si aditivi periculosi. Si care pot fi cu fructe si ingrediente naturale, care aduc un plus nutritional, nu un minus.
– Exista fructe de sezon. Capsune, zmeura, cirese.
– Puteti adauga voi insiva mici jucarii, surprize pentru a le capta interesul.
Sau, si mai bine, ar trebui sa renuntam la ideea de recompensa prin mancare. Fie ca e vorba de dulciuri sau de fast food si sa gasim alte modalitati de a ne bucura copiii. Ceea ce ne spunea noua bunica ”termina tot din farfurie” nu mai este dezirabil azi, ba, din contra, in unele cazuri ar trebui sa ne bucuram daca mai ramane ceva in farfurie sau macar am putea sa micsoram farfuria.
Tot dintr-o trauma si din istoria unor indelungate penurii vine si aceasta obsesie pentru a indopa copilul si pentru plasarea unui semn de egalitate intre „copil sanatos” si ”copil care mananca cat si cand vrem noi”. Mult nu inseamna si bine. Apoi, compensarea altor lipsuri (de ordin afectiv sau chiar material, insa de alta etiologie) printr-un surplus de hrana nu e decat iluzorie.
Am fost si noi duminica in Cismigiu, care are vizavi un MacDonalds! Stii cati copii erau inauntru? Prea multi din punctul meu de vedere. Inainte sa mergem in parc am trecut pe la Muzeul de Istorie. Am zis ca tragem repede o tura pentru ca un copil de 2 ani si jumatate nu are prea multa rabdare dar ghici ce: a fost fascinata de bijuteriile afisate. Atat de fascinata ca a tinut minte si aseara ne intreba pe mine si pe sotul meu (la 11 seara evident) cand ii cumparam si ei \”coloana si bijutalii\”. Adica chiar a retinut ceva! Apoi am fost in parc, ne-am plimbat, ne-am jucat, a fost atenta 10 minute la sceneta din parc si a ajuns acasa foarte incantata! Acasa a mancat si a iesit iar la joaca, fara Mac, fara alte prostii. Chiar nu vad vreun motiv pentru care sa cheltui o gramada de bani pe o \”muncare\” cel putin indoielnica dpdv calitativ. De ce i-as da copilului meu asa ceva daca eu nu mananc? Si de ce as manca eu cand chestiile acelea nu le-as da nici la caine?
Nu stiu, Ele.
Ne dorim ce e mai bun pentru copii, investim in educatia lor si neglijam total ce le punem in farfurie?
Problema este ca importam numai prostii! Ma indoiesc ca MacDonalds era cea mai importanta chestie din America de am importat-o si o intretinem cu atata indarjire! Din cauza lipsei banilor, romanii cauta distractii care sa dea bine si sa fie relativ ieftine dar nu cred ca fast-food-ul este cea mai buna solutie! Si cred cu tarie ca un copil sub 7-10 ani nu are ce cauta la fast-food.
Asa ca fapt divers, o gradinita de langa Bucuresti, anul trecut de Ziua Copilului a luat pentru fiecare copil cate un Happy Meal! Asa au gandit niste educatori sa serbeze 1 Iunie! Colega mea care avea copilul la respectiva gradinita era sa faca infarct cand a auzit, tinand cont si de faptul care ea nici macar nu cumpara mancare semi-preparata, ci gateste tot de la sendvisuri si gustari la felurile principale!
E impropriu spus că l-am importat noi. Ei își vând marfa. Și știm vorba ”nu e prost cine cere, e prost cine dă”. Doar de noi depinde falimentul sau succesul lor.
Legat de grădinițe… să vezi cum toate excursiile de o zi, doua pe care le fac copiii din provincie cu clasa către București/orașe mai mari au inclusă obligatoriu în program oprirea la Mc. De zici că primesc comisioane de la fastfooduri. Sau parcă ar fi obiectiv turistic de neocolit.
Idioti. Oameni care nu stiu de ce isi fac copii. Trebuie sa fii cretin sa nu fi aflat pana acum cat de rea pentru organism este mancarea aia, chiar pentru tine, cu atat mai mult pentru cel mic. Cat de retrograd sa fii sa iti bati joc de un organism asa curat. Aia e recompensa, tampenia aia de burger? Ne miram ca nu iau tinerii BAC-ul? Generatie \”dezvoltata\” de oamenii care au recurs la educatia de la distanta, educatia de spatele blocului, educatia de veceu in curte. Suntem in urma cu 100 de ani. Pana s-o trezi romania si o fi formata din cetateni, nu din vite, mult mai e…
Pe aia cu educatia din spatele blocului am auzit-o first hand: mi-a zis-o o cunostinta la un chef cand nu stiu cum a venit vorba de faptul ca eu ma dadeam peste cap sa ma intretin la facultate si ea mi-a zis foarte mandra de ea ca nu conteaza scoala mea ci conteaza scoala vietii!
Cliseul asta cu ”scoala vietii” e asa de lipsit de orice sens. Si, in general, e preferatul celor carora, culmea, le lipsesc fix aia sapte. Ani.