Please select a featured image for your post
Inainte sa ramai insarcinata cu siguranta trebuie sa iti faci o serie de analize pentru a-ti evalua starea de sanatate si a te asigura ca nu ai nici un fel de boala sau afectiune ce poate afecta bebelusul. Asa ca, include in aceste analize si determinarea anticorpilor pentru toxoplasmoza, pentru a vedea daca ai avut aceasta boala sau nu si a evalua riscurile ei pentru sarcina.
Toxoplasmoza este cauzata de virusul „toxoplasmoza gondii”, virus identificat prima data la o rozatoare din Africa. Parazitul afecteaza in princiupiu toate vietatile cu sange cald, instalandu-se in mai multe tipuri de celule ale gazdei. Gazda finala a parazitului sunt insa felinele, de aceea se considera ca pisicile domestice au o importanta deosebita in raspandirea virusului la om.
Desi majoritatea cazurilor de infectie cu toxoplasmoza gondii sunt asimptomatice, mai ales daca individual afectat are un sistem imunitar foarte puternic. Daca totusi toxoplasmoza se manifesta, puteti observa inflamarea ganglionilor limfatici sau simptome de gripa: cefalee, greata, oboseala excesiva, febra, dureri musuclare, dureri de gat.
Daca adultii sanatosi din punct de vedere imunologin nu au de ce sa isi faca probleme, exista doua mari categorii de risc, pe care infestarea cu T gondii le afecteaza la modul grav: femeile insarcinate si adultii cu sistemul imunitar slabit din cauza diverselor boli – cancer, lupus eritematos sistematic, SIDA, bolnavii de limfom Hodgkin sau cei care sunt sub tratament cu imunosupresoare.
Cum se transmite toxoplasmoza gondii la om?
In primul rand prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic precum si din alimentele care au stat in contact cu carnea cruda. Tipurile de carne cele mai vizate sunt porc, oaie si vanat.
O a doua modalitatea de a lua T gondii este asa cum am spus, prin intermediul pisicilor – puteti ingera chestii eliminate de pisici prin fecale in timp ce le curatati ladita sau in timpul activitatilor de genul gradinaritului. Este esential in acest sens, sa spalati foarte bine fructele si legumele pe care le consumati, pentru a elimina orice urma de dubiu. Este de preferat sa folositi un burete special, cu care sa spalati doar fructele si legumele
A treia modalitate este transmiterea de la mama la fat, intragestational. Riscul de a fi infestata cu T gondii pe parcursul sarcinii variaza intre 20 si 50%, in functie de conditiile generale de mediu in care femeia gravida traieste – animalele de companie pe care le detine, posibilitatea de a intra in contact cu carne cruda, stilul de alimentatie, temperatura zonei in care traieste, animalele care populeaza zona, chiar daca nu intra in contact direct cu ele.
Toxoplasmoza este o boala care se face o singura data in viata, aici facand referire in principal la adultii cu un sistem imunitar sanatos. Dupa prima infestare cu T gondii, organismul dezvolta anticorpi necesari preventiei unei a doua infestari. Astfel ca, pentru a elimina posibilitatea de a transmite fatului toxoplasmoza, este indicat sa va faceti o dozare imunologica pentru a vedea daca ati avut candva in trecut sau aveti in prezent aceasta boala. Exceptia de la aceasta regula o fac femeile ale caror sisteme imunitare sunt la pamant datorita diverselor boli, mentionate mai sus.
In aceste cazuri, s-a constatat ca microbul a trecut la fat, prin intermediul placentei, desi mama a contactat virusul cu 4-6 luni inainte de conceptie, dar nu a dezvoltat anticorpi datorita sistemului imunitar deficitare.
Haine pentru copii