Please select a featured image for your post
Ca sa fiu sincera, nu m-am gandit ca articolul despre interviul de angajare va fi atat de complex, dar iata ca am ajuns si la partea a III-a. Prefer sa va dau variante cat mai detaliate, pentru a acoperi o gama cat mai larga de situatii care pot aparea in cadrul unui interviu.
Desi am putea porni cu ideea preconceputa ca detalii despre viata noastra privata, despre personalitatea si hobby-urile noastre le dam doar persoanelor apropiate noua, in cadrul interviului de angajare ti se vor adresa si intrebari mai personale. E ok sa raspunzi la intrebari cu incredere, sa vorbesti despre familia ta, despre cum iti petreci timpul liber, despre aspiratiile tale. Desi ai considera ca „lauda de sine nu miroase a bine”, nu este cazul. Cu cat vei parea mai reticent si vei ezita sa raspunzi, vei fi considerat introvertit si cu posibile probleme de integrare in colectiv si in echipa. Nu iti cere nimeni sa pui cartile pe masa si sa speli rufele familiei in public, nu intelege gresit! E vorba doar de o prezentare generala a ta, a aspiratiilor tale familiale etc.
Oricat incercam sa negam asta, prima impresie se face pe baza impactului vizual. Cand specialistul in resurse umane iti va intinde mana, cand se va prezenta, inca nu stie mare lucru despre tine, doar ce a vazut in cv. Insa faptul ca ai o tinuta prezentabila, adecvata situatiei in care te afli, va sugera in primul rand ca te respecti pe tine insuti si mai apoi ca respecti compania la care ai aplicat pentru job.
Angajarile care se bazeaza pe modele comportamentale urmaresc in primul rand experientele, comportamentele din trecut pe care le-ai manifestat in anumite situatii, circumstantele din care ai tras anumite invataturi, ai acumulat cunostinte, ti-ai insusit aptitudini.
Citeste si: Trupa britanica de rock alternativ "Franz Ferdinand" va concerta, in iulie, la B'estfest
E bine de stiut ca cel mai indicat mod de a incheia interviul de angajare este sa intinzi mana persoanei cu care ai discutat si sa spui un „a fost o placere sa discut cu dumneavoastra”. O strangere ferma a mainii, indiferent ca ai avut de-a face cu o femeie sau un barbat, ii va da impresia ca a vorbit cu un om increzator in fortele proprii si hotarat sa reuseasca in orice situatie.