fbpx

Secretele interviului de angajare (partea a III-a)

Please select a featured image for your post

Ca sa fiu sincera, nu m-am gandit ca articolul despre interviul de angajare va fi atat de complex, dar iata ca am ajuns si la partea a III-a. Prefer sa va dau variante cat mai detaliate, pentru a acoperi o gama cat mai larga de situatii care pot aparea in cadrul unui interviu.

Vorbeste cu incredere despre tine
Desi am putea porni cu ideea preconceputa ca detalii despre viata noastra privata, despre personalitatea si hobby-urile noastre le dam doar persoanelor apropiate noua, in cadrul interviului de angajare ti se vor adresa si intrebari mai personale. E ok sa raspunzi la intrebari cu incredere, sa vorbesti despre familia ta, despre cum iti petreci timpul liber, despre aspiratiile tale. Desi ai considera ca „lauda de sine nu miroase a bine”, nu este cazul. Cu cat vei parea mai reticent si vei ezita sa raspunzi, vei fi considerat introvertit si cu posibile probleme de integrare in colectiv si in echipa. Nu iti cere nimeni sa pui cartile pe masa si sa speli rufele familiei in public, nu intelege gresit! E vorba doar de o prezentare generala a ta, a aspiratiilor tale familiale etc.

Citeste si:  Muzeul Copilariei. De-a Facerea Lumii. Jocuri si jucarii
Haina nu-l face pe om!
Oricat incercam sa negam asta, prima impresie se face pe baza impactului vizual. Cand specialistul in resurse umane iti va intinde mana, cand se va prezenta, inca nu stie mare lucru despre tine, doar ce a vazut in cv. Insa faptul ca ai o tinuta prezentabila, adecvata situatiei in care te afli, va sugera in primul rand ca te respecti pe tine insuti si mai apoi ca respecti compania la care ai aplicat pentru job. Tinuta pe care o adoptam la un interviu, trebuie sa fie in concordanta cu descrierea si cerintele postului pentru care aplicam. De exemplu, daca aplici pentru un job ca si consultant de vanzari sau agent imobiliar, trebuie sa fii constient ca tinuta ta, va trebui sa fie una formala, in fiecare zi de munca si deci la fel si cea din ziua interviului. Daca aplici pentru un job care nu implica rigiditate, cum are fi web designer sau fotograf, tinuta poate fi si mai lejera, insa tot in limitele bunului simt. Stim cu totii ca tenesii roz cu paiete sunt simpatici, dar limiteaza-te sa-i porti cand iesi cu prietenii!

Citeste si:  Statuia lui Zeus din Olimpia
Experienta :cartea ta de vizita
Angajarile care se bazeaza pe modele comportamentale urmaresc in primul rand experientele, comportamentele din trecut pe care le-ai manifestat in anumite situatii, circumstantele din care ai tras anumite invataturi, ai acumulat cunostinte, ti-ai insusit aptitudini. Angajatorul se va baza pe teoria conform careia, comportamentul tau din trecut (din punct de vedere moral si profesional) este cel mai bun indicator pentru comportamentul pe care il vei manifesta in viitor. Daca esti un proaspat absolvent si experienta ta de munca este minima, incearca sa pui accentul pe proiectele din timpul facultatii, pe practica de vara, voluntariatul, pe situatiile in care ai lucrat in echipa. Explica situatia, actiunile pe care le-ai intreprins, ce rezultat au avut si ce ai invatat din experienta respectiva.
Citeste si:  Avion, autocar sau masina personala?
Una dintre intrebarile ce iti vor fi adresate ca si proaspat absolvent va fi „de ce ai ales facultatea x?”, o intrebare banala la prima vedere, dar prin care angajatorul urmareste sa evidentieze capacitatile tale de a lua decizii, determinarea, increderea in deciziile luate, dorinta de a-ti atinge scopul propus, aspiratiile tale de viitor.

Un final glorios
E bine de stiut ca cel mai indicat mod de a incheia interviul de angajare este sa intinzi mana persoanei cu care ai discutat si sa spui un „a fost o placere sa discut cu dumneavoastra”. O strangere ferma a mainii, indiferent ca ai avut de-a face cu o femeie sau un barbat, ii va da impresia ca a vorbit cu un om increzator in fortele proprii si hotarat sa reuseasca in orice situatie.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.