fbpx

Cartofi cu masline si rozmarin si salam de biscuiti de post

Postul cel mai lung din an e numai bun pentru ca sfanta sarbatoare a Pastelui sa ne innoiasca garderoba cu bluze sau sacouri un piculet mai subtiri in talie… Si exista mancaruri care, daca n-ai sti ca sunt de post, nici nu ti-ai da seama consumandu-le. Ar fi pacat sa nu le incercam; nu neaparat pacat de la Dumnezeu.

Cartofi cu masline si rozmarin

Ingrediente:
1 kg de cartofi
250 g masline negre si verzi
o crenguta sau un plic de rozmarin
100 ml de vin alb
1/2 capatana de usturoi
ulei
sare, piper

Mod de preparare:
Curatati cartofii, taiati-i in cuburi, spalati-i si uscati-i intr-un prosop. Cateii de usturoi se piseaza in piulita cu rozmarinul. Puneti ulei la incins cat sa acopere fundul unei tigai, in care dati la calit usturoiul si rozmarinul. Se pun apoi cartofii, sarea si piperul, si se amesteca totul cu o lingura de lemn pana ce cartofii prind rumeneala. Turnati vinul, acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa fiarba 15 minute, amestecand din cand in cand.
Maslinelor li se scot samburii. Cele verzi, daca sunt prea verzi, trebuie date in clocot si bagate apoi sub jet de apa. Dupa cele 15 minute de fierbere a amestecului din tigaie, adaugati maslinele si lasati totul inca 15 minute pe foc, de data asta fara capac. Vinul trebuie sa se evapore, iar cartofii sa fie aurii.
Cartofii cu masline si rozmarin se pot consuma si calzi, si reci. Si cum nu obligam pe nimeni sa tina post, doar sugeram retete, merg de minune si drept garnitura pentru friptura.

Salam de biscuiti de post

Ingrediente:
500 g biscuiti populari
200 g zahar
un pachet de margarina
rahat
100 g miez de nuca
2 pliculete de zahar vanilat
esenta de rom
50 g stafide
3 linguri de cacao
zahar pudra, fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare:
Biscuitii faramitati ii frecati cu toata margarina din pachet si cu lingurile de cacao. In aceasta compozitie se mai pun: miezul de nuca pisat, zaharul vanilat, stafidele, rahatul taiat cubulete si esenta de rom.

Citeste si:  Falsa ciorba de burta si peste in sos de otet

Zaharul se caramelizeaza. Daca mai e nevoie sa descriem procesul: intr-o cratita se pune zaharul la nivel uniform si se da la foc mic. La un moment dat, in zahar apar niste cratere care se coloreaza brun. In jurul lor se amesteca zaharul din cratita, cu o lingura de lemn. Caramelizarea e desavarsita cand tot zaharul e brun si incepe sa faca spuma.

Citeste si:  Bouillabaisse cu sos rouille

Asadar, in cratita cu zaharul caramelizat, turnam 150 ml apa care se lasa sa dea in clocot, sa se dizolve tot zaharul. Se lasa putin la racit, apoi siropul obtinut se toarna in compozitia salamului si se amesteca pana se obtine o coca. Se modeleaza coca sub forma unui salam obisnuit, intr-o folie de aluminiu. Dupa ce indepartam folia, presaram salamul cu zahar pudra sau fulgi de nuca de cocos. Se lasa cateva ore, pentru a se inmuia bine biscuitii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.