fbpx

Top 5 alimente care lupta cu colesterolul

Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat sub anumiti stimuli (alimentari, metabolici, ereditari) care ajuta, in principal, la refacerea membranelor celulare (reparatii celulare, regenerari tisulare). De asemenea, acesta contribuie la interrelationarea cu anumiti hormoni implicati in majoritatea functiilor noastre vitale. Peste toate acestea insa, pentru majoritatea dintre noi, colesterolul este, in primul rand, o mare problema, deoarece, necontrolat, este corelat cu obezitatea sau, mai rau, genereaza afectiuni cardio-vasculare deosebit de grave. Cresterea colesterolului este cauzata de foarte multi factori, cei mai daunatori in acest sens fiind alimentatia necorespunzatoare (cu multe grasimi animale), alcoolul, tutunul, cofeina si stresul.
Pentru a mentine controlul asupra colesterolului din organismul tau este nevoie sa-ti verifici nivelul acestuia prin teste sangvine, la medic, cel putin o data la doi ani, mai ales ca majoritatea afectiunilor pe care le provoaca surplusul acestuia nu au efecte vizibile si nu pot fi depistate la timp decat prin control medical. Totodata, trebuie sa incluzi in alimentatia ta zilnica anumite produse care scad nivelul de colesterol. In afara faptului ca posibilitatile de imbolnavire se vor diminua considerabil, te vei simti si mult mai bine, scapand de senzatia de balonare binecunoscuta tuturor. In continuare gasesti o lista a celor mai importante cinci alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta ta zilnica si minimum de cantitati de care ai nevoie pentru a nu avea probleme cu colesterolul.

Citeste si:  Samponare corecta

Fibrele
Fulgii si taratele de ovaz sunt bogate in fibre solubile, care diminueaza nivelul colesterolului. Le gasesti si in cereale, foarte accesibile tuturor si, consumate dimineata, au si efect energizant pentru un inceput de zi perfect. Numai 5 – 10 grame de fibre consumate zilnic scad nivelul colesterolului cu 5%. Unele studii arata ca, daca sunt consumate regulat, procentajul cu care va fi redus nivelul colesterolului din organism poate ajunge chiar la 23%. Un castron de fulgi de ovaz contine aproximativ 3 grame de fibre solubile. Alte produse bogate in fibre sunt merele, fasolea, perele si orzul.

Friptura, dar de peste
Pestele este o sursa bogata de proteine si acizi grasi omega 3 acizi grasi (care s-a demonstrat ca reduc colesterolul). Astfel, desi s-ar putea sa sune paradoxal, cu cat pestele este mai gras, cu atat este mai bun impotriva colesterolului. Conform American Heart Association, institut de sanatate din SUA, este recomandat consumul a doua portii de peste pe saptamana, speciile cele mai indicate fiind macroul, somonul, sardinele, pastravul si heringul.

Citeste si:  Aplicarea creionului de ochi (video)

Fructele cu coaja lemnoasa
Fructele cu coaja lemnoasa sunt bogate in fibre, fitonutrienti si antioxidanti, cum ar fi vitamina E si seleniul, aliati puternici in lupta anti-colesterol. De asemenea, acestea previn afectiunile cardiace. 40-50 de grame pe zi de migdale, alune, arahide, nuci sau fistic sunt arhi-suficiente.

Produse care contin steroli
Sterolii sunt lipide simple care se gasesc in cantitate mica in toate organismele vegetale si animale. Ele sunt esterii naturali ai acizilor grasi, deci o alta arma impotriva colesterolului. Ii gasesti mai ales in sucul de portocale, grapefruit, varza si rosii. Sincera sa fiu, margarina contine si ea fitosteroli, insa acest aliment este contraindicat din pricina grasimilor trans pe care le contine si a grasimilor saturate. Consumul a 2 grame de steroli pe zi poate scadea nivelul de colesterol din organismul tau cu pana la 15%. Cele mai multe alimente fortificate cu steroli contin aproximativ 1 gram de fitosteroli pe portie. Este foarte important sa citesti cantitatile indicate pe etichetele produselor pentru detalii. Avocado este alimentul cel mai bogat in steroli.

Citeste si:  Tips-uri pentru gene frumoase

Soia
Produsele din soia sunt substitute esentiale pentru produsele de origine animala. Soia este renumita pentru numeroasele sale beneficii, insa trebuie sa fii atenta la calitatea acesteia, deoarece este cunoscut faptul ca unele alimente din soia modificate genetic isi pierd cu mult influentele benefice asupra sanatatii. Consumata zilnic, reduce colesterolul cu 3%. Intrucat produsele din soia contin niveluri ridicate de grasimi polinesaturate, fibre, vitamine ÅŸi minerale, precum si un nivel scazut de grasimi saturate, acestea reprezinta un inlocuitor sanatos pentru aproape toate tipurile de carne si alte alimente bogate in grasimi.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.