
Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a participat la lansarea volumului „Cartea Neagră a Patrimoniului”, eveniment care a deschis cea de-a patra ediÅ£ie a târgului de carte Bookfest, adresând societăţii civile un îndemn la protejarea patrimoniului „până nu va fi prea târziu”.
„Acest volum reprezintă realizarea unui proiect pe care l-am formulat încă de la începutul mandatului meu. E foarte important ca instrument de lucru ÅŸi de propagandă pentru sensibilizarea opiniei publice, a clasei politice, a întreprinzătorilor ÅŸi a proprietarilor de monumente istorice. E un instrument de agitaÅ£ie ÅŸi, totodată, un instrument de lucru pentru arhitecÅ£i, direcÅ£iile de cultură, pentru ca acestea să aibă la dispozitie o oglindă a ceea ce se întamplă de fapt, în Å£ară”, a declarat demnitarul.
Paleologu a mai spus despre „Cartea Neagră a Patrimoniului” că nu este genul de carte pe care să o primeÅŸti cu entuziasm, pentru că „nu prezintă lucruri de care să fim mândri sau de care să ne bucurăm”, remarcând, pe de altă parte, că această campanie în favoarea patrimoniului se anunţă a fi una de succes, dat fiind numărul important de voluntari pe care i-a adunat. „Sper, de asemenea, ca membrii parlamentului să fie sensibili la mesajul privind importanÅ£a patrimoniului”, a subliniat ministrul.
Cu acelaÅŸi prilej, Theodor Paleologu a făcut referire la situaÅ£iile recente din Capitală care fac trimitere tot la problema protejării clădirilor de patrimoniu. „Capitala ţării este blazonul nostru, nu putem să ne batem joc de el. ConstrucÅ£iile care au fost făcute în mod ilegal au avut ÅŸi autorizaÅ£ii legale, dar nu ne interesează valoarea unei hârtii. Trebuie să protejăm nu numai clădirile considerate monumente istorice, ci ÅŸi pe cele care fac parte din zone protejate”. Paleologu a amintit, astfel, cazul clădirii din strada Maria Rosetti 38, prezentat în post-scriptum-ul „CărÅ£ii Negre a Patrimoniului”.
„Cartea Neagră a Patrimoniului” a fost redactată de Hanna Derer, arhitect urbanist ÅŸi consilier personal al ministrului. Lansarea volumului este parte a campaniei „Omul distruge locul”, organizată de minister cu scopul de a schimba percepÅ£ia asupra patrimoniului construit.