
„Aici am prins multi rechini pe care oamenii i-au mancat cu pofta. Unul dintre ei era lung de trei metri si jumatate”, scria, in 1699, exploratorul englez William Dampier, ajuns pe coasta vestica a Australiei. El a fost cel care a dat partii celei mai vestice a continentului, numele pe care il poarta si astazi: Golful rechinilor. Un nume care se potriveste de minune acestei regiuni formate din 1500 km de coasta, numeroase insule, peninsule si lagune azurii.
Rechinul tigru, rechinul balena, rechinul zebra si, bineinteles, marele rechin alb sunt doar cateva din speciile care populeaza golful. Li se adauga o populatie bogata de diavoli de mare si multe alte specii marine. Dar asta nu inseamna ca locul este o jungla pentru om. Majoritatea speciilor de rechin nu sunt periculoase si de peste 100 de ani nu a mai fost niciun atac in golf. Apele sunt sigure si pentru fauna, chiar daca pescuitul este una dintre cele mai populare activitati in Golful rechinilor. Legile sunt stricte si create special pentru aceasta zona, iar autoritatile au grija sa fie urmate cu sfintenie pentru ca Golful Rechinilor este parte din patrimoniul universal UNESCO si trebuie protejat ca atare.
Nici flora nu este mai prejos. Numeroase specii de plante acvatice creeaza adevarate pajisti submarine. Asemanatoare cu plantele terestre, ele au aceeasi structura, cu flori, frunze, radacini si cresc in apele mici, pe soluri nisipoase. De fapt, plantele marine reprezinta organismul dominant in golful rechinilor avand o importanta influenta fizica, biologica si chimica asupra regiunii. Fara ele, Golful nu ar fi acelasi. Fara cei 4000 de kilometri patrati acoperiti cu plante, nu ar exista populatia de dugongi (vaci de mare), animale ierbivore si nici stromatolitele, adevarate minuni ale naturii. Existenta acestora din urma a adus Golfului faima mondiala si un loc pe lista UNESCO.
Stromatolitele sunt structuri sedimentare, construite de organisme microbiene unicelulare, numite cianobacterii sau alge verzi-albastrui. Sunt asemanatoare unor roci, numai ca sunt vii. Sunt adevarate fosile vii care au ajutat oamenii de stiinta sa dezlege misterul vietii pe pamant. Stromatolitele din Golful Rechinilor sunt vechi de „numai” 2000-3000 de ani, insa se crede ca sunt asemanatoare cu formele de viata care populau pamantul acum 3.5 miliarde de ani
Hamelin Pool este unul dintre cele trei locuri din lume unde se pot vedea stromatolite vii (celelalte doua sunt in Bahamas). Microorganismele au preferat acest loc pentru ca apele sunt mai sarate decat apa de mare obisnuita si putini pradatori pot trai in aceste conditii, astfel ca cianobacteriile s-au putut dezvolta nestingherite asa cum o faceau cu miliarde de ani in urma.
Parte din rezervatia Golful Rechinilor este si statiunea Monkey Mia, loc de pelerinaj pentru toti iubitorii de animale. De peste 40 de ani, in fiecare dimineata, delfinii din golf se strang in apele superficiale de la Monkey Mia pentru a interactiona cu oamenii. Pentru delfini, intalnirea cu oamenii inseamna joaca, hrana si mangaieri. Pentru oameni, este una dintre cele mai frumoase experiente oferite de natura. Totul a inceput in anii ’60, cand cativa pescari din Monkey Mia au inceput sa-si imparta prada cu delfinii. Cu timpul, animalele au capatat incredere si s-au apropiat tot mai mult de tarm. Vestea s-a raspandit in toata lumea si turistii au inceput sa vina in Golf, dornici sa vada si sa atinga mamiferele marine. Delfinii din Monkey Mia sunt salbatici, dar vin in fiecare dimineata, singuri, fara a fi atrasi in vreun fel. Cinci dintre adulti accepta mancarea din mana oamenilor, restul doar se lasa admirati. Pentru ca vin adesea insotiti de puii lor, obiceiul s-a transmis si astazi turistii pot interactiona cu trei generatii de delfini. Monkey Mia a devenit rezervatie marina, delfinii sunt protejati, iar turistii sunt educati in legatura cu viata si necesitatile lor.