fbpx

Câte zile libere au românii în 2022? Care sunt sărbătorile legale

Câte zile libere au românii în 2022? Care sunt sărbătorile legale.
Câte zile libere au românii în 2022? Care sunt sărbătorile legale. Sursă foto: Canva

Chiar dacă s-au dus deja două dintre ele, mulți vor să știe câte zile libere mai au românii în 2022. Află chiar acum care sunt sărbătorile legale rămase pentru restul acestui an.

De Anul Nou, pe 1 și 2 ianuarie, dar și pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, au fost zile libere. Cu toate acestea, încă au mai rămas destule în calendar pentru anul 2022.

Câte zile libere au românii în 2022? Care sunt sărbătorile legale de anul acesta?

Din păcate pentru cei care visau la o nouă minivacanță de 1 mai anul acesta, acum va pica duminica. Așadar, deși este inclusă în zilele libere de la stat, nu va fi propriu-zis o sărbătoare legală în adevăratul sens al cuvântului.

Citeste si:  Cum sa iti faci suvite blonde "naturale" pe par brunet

22 aprilie — Vinerea Mare,
24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022
1 mai — Ziua Muncii (duminică)
1 iunie — Ziua Copilului
12 iunie (duminică) – Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, (duminică) 26 decembrie — Crăciunul

Ce se întâmplă dacă lucrezi într-o zi de sărbătoare legală?

Conform legii în vigoare, angajații care lucrează inclusiv în zilele considerate libere pentru că sunt sărbători legale, trebuie să primească bani în plus la salariu. Mai precis, acea zi trebuie să fie plătită dublu.

Sărbătorile legale sunt, de fapt, zilele declarate prin legea din România drept nelucrătoare, altele în plus față de zilele de weekend. În aceste perioade nu se lucrează, conform prevederilor legale aflate în vigoare.

Există însă și angajați la stat care fac excepție. Cei vizați sunt angajații din unitățile sanitare, din unitățile de alimentație publică, dar și angajații din unitățile în care activitatea nu poate fi oprită sau unde este pusă în pericol dacă nu se lucrează.

Citeste si:  3 Gradini Botanice devin pe 1 iunie "Gradina Copilului si a Parintelui"

Persoanele care se află în situația aceasta au dreptul legal să primească o compensație din partea angajatorului. Adică trebuie să primească la schimb timp liber corespunzător, echivalentul celui lucrat în ziua cu o sărbătoare legală. Angajatorii au la dispoziție un interval de maximum 30 de zile pentru a-și îndeplini această obligație.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.