fbpx

Statuia lui Zeus din Olimpia

Pe traseul nostru virtual spre Marile Minuni ale Lumii Antice, va propun si o oprire la singura minune care nu putea fi vazuta la lumina zilei, la statuia lui Zeus din Olimpia.

Jocurile Olimpice au inceput in orasul Olimpia din Grecia in anul 776 i.H. si erau tinute in cinstea lui Zeus. Oamenii veneau din toate tarile sa participe la aceste jocuri si se rugau in templul lui Zeus. Cu timpul, cand Jocurile Olimpice au devenit faimoase, din ce in ce mai multi oameni veneau sa ia parte la intreceri. Astfel, templul a devenit neincapator. De aceea, s-a construit un altul, mai mare. In interiorul lui, sculptorul grec Phidias a realizat o statuie imensa a lui Zeus.

Templul lui Zeus, a carui constructie a fost terminata in anul 457 i.H., avea, dupa toate probabilitatile, 64 de metri lungime si aproape 28 de metri latime. Constructia a fost incredintata lui Libon din Eleea, decorarea frontului anterior – reprezentand lupta lui Pelops cu Oenomaos – lui Paconios din Mendes, iar a frontului posterior – lupta centaurilor cu lapitii – lui Alcamenes.

Citeste si:  Ce e de facut cand ramai fara job

Aici, in acest impresionant edificiu, a fost asezata statuia lui Zeus, pe care sculptorul Fidias l-a reprezentat cu sprancenele incruntate. In mitologia greaca, se considera ca regatul lui Zeus, divinitatea suprema, se afla pe varful acoperit de nori al Muntelui Olimp, iar Zeus era atat de puternic incat daca se incrunta, muntele se zguduia.

Interiorul statuii era o structura de rezistenta armata cu fier, lemn si ipsos. Insa exteriorul uimea prin deosebita bogatie a materialului: fata, bratele, mainile si picioarele, adica toate partile descoperite ale corpului, erau din fildes sculptat. Parul, podoabele si sandalele erau din aur, avand o greutate totala de 200 de kilograme.

Citeste si:  Cum sa-ti gasesti serviciul de vis

Ochii erau doua pietre pretioase, mari cat pumnul. Picioarele lui Zeus se sprijineau pe un taburet sustinut de doi lei. Zeus tinea in mana stanga un sceptru, in varful caruia era un vultur, pasarea sa purtatoare de mesaje. Pe mana lui dreapta se afla Nike, zeita inaripata a victoriei, preluata ca o amintire de catre ingerii crestini, ea avand dimensiunile unui om bine facut. Intreaga statuie era asezata, la inaltime, pe un somptuos fotoliu de fildes.
Asa cum el il detronase pe tatal sau Cronos, Zeus a trebuit, dupa aproape 1100 de ani de jocuri olimpice, sa cedeze locul Dumnezeului crestin.

In anul 393 d.H., imparatul bizantin Theodosius I a interzis cultul pagan din Olimpia. Templul lui Zeus fusese deja serios afectat, in secolul al II-lea d.H., de un cutremur de pamant. Soarta statuii cunoscute in toata lumea nu este sigura. Exista zvonuri care sustin ca niste talhari o daramasera deja pe la anul 350 d.H. Alte surse afirma ca a fost transportata la Constantinopol, unde a fost distrusa intr-un incendiu.

Citeste si:  Cea mai indepartata insula din lume

Desi templul a fost distrus in intregime, in urma sapaturilor arheologice efectuate, s-au descoperit fragmente din coloane, ceea ce a ajutat la reconstituirea edificiului.

In ceea ce priveste statuia lui Zeus – din care nu a mai ramas decat soclul – in afara de descrierea lui Pausanias si o moneda de bronz din timpul lui Adrian, nu mai exista nimic care sa ne intruchipeze maretia acestei capodopere a lumii antice spre care putem acum calatori doar cu gandul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.