fbpx

Tine seama de 3 lucruri inainte de a face cadouri la serviciu

Printre cele mai populare metode de a face angajatii sa interactioneze in ultimii ani, este metoda „Secret Santa” (Mos Craciunul secret). Aceasta metoda consta in a pune la dispozitie tuturor angajatilor companiei, fara exceptie, o urna cu numele tuturor colegilor lor, din care aleg pe cel caruia ii vor face cadou de Craciun. Colegul care primeste cadoul nu stie cine este Mos Craciunul lui secret. Companiile folosesc si alte metode prin care angajatii isi ofera cadouri unii altora, uneori nici nu se implica in aceasta actiune si ii lasa pe angajati sa decida ce si cum (si daca!) sa ofere celorlalti cu ocazia sarbatorilor.

In general, relatiile la birou se leaga destul cat sa starneasca in oameni initiativa de a oferi, stimulati fiind si de agitatia mediatica din aceasta perioada si de spiritul general al sarbatorilor. Indiferent de metoda si conjunctura, alegerea unui cadou pentru un coleg de serviciu nu e usoara. Trebuie sa tineti seama de trei lucruri importante: Motiv, Relatie si Bani.

Care este motivul pentru care daruiti un cadou unui anumit coleg? Ati tras la sorti, va doriti sa oferiti unui anumit coleg un anumit gen de cadou, ati fost desemnat de colegi drept „cumparatorul de cadouri al anului”, etc. Motivul este foarte important pentru ca el va dicta si genul de cadou pe care il veti oferi. Daca este un cadou pe care doriti sa il oferiti, cititi mai departe. Daca este vorba despre o obligatie de serviciu sau daca pur si simplu nu stiti ce sa luati, in loc sa oferiti un cadou in care sa se citeasca lipsa de interes si nemultumirea pe care v-o ofera rolul de Mos Craciun obligat, mai bine oferiti un impersonal card de cadouri, un voucher de o valoare medie care sa ii ofere destinatarului posibilitatea sa isi aleaga singur cadoul care ii place.

Citeste si:  Povesti noi se infiripa!

Care este relatia pe care o aveti cu colegul caruia trebuie / vreti sa ii luati cadou? Este pur profesionala, este o relatie combinata de colegialitate cu prietenie? Este vorba despre un sef sau un coleg care va impune o distanta formala? In functie de raspunsul la aceasta intrebare, se va contura si ideea de cadou: cu cat relatia dintre voi si colegul caruia doriti sa ii oferiti un cadou este mai formala, cu atat cadoul va fi mai formal. Cu cat relatia este mai personala, cu atat veti sti mai bine sa alegeti ceva care sa ii faca reala placere.

Cati bani trebuie sa cheltui pentru un astfel de cadou? Nu este nevoie sa cheltuiti multi bani pentru a obtine o reactie de placere din partea colegului caruia ii daruiti cadou de Craciun. Ganditi-va numai la faptul ca poate nu se asteapta la niciun cadou si va fi luat placut prin surprindere sau, chiar daca stie ca va primi ceva cadou, ganditi-va ca nu se asteapta sa primeasca ceva care sa ii placa pentru ca are impresia ca nu il cunoasteti destul de bine. Daca nu va permite bugetul sa cheltuiti o suma minima, gen 20 de lei, este suficienta o felicitare bine aleasa si cu mesaj vizual si scris.
Din experienta mea de „oferitor” de cadouri colegilor (desi e de retinut ca eticheta de business nu permite oferirea de cadouri de vreun fel in mediul profesional), acestea se impart in 3 categorii: personale, neutre si „la liber”.

Citeste si:  Irlanda, o tara de legenda

Cadourile personale sunt pentru cei pe care ii cunoasteti bine si carora stiti daca le va face placere sau nu un anumit cadou (bijuterii artizanale pentru colegele cochete, jocuri de strategie sau antistres pentru colegii interesati de gadgeturi, accesorii fantezie – ochelari de soare de jucarie sau supradimensionati pentru colegii cu simtul umorului).

Cele neutre sunt pentru cei pe care nu ii cunoasteti prea bine, dar cu care nu puteti sa ratati: cani cu forma si/sau mesaj imprimat amuzant, accesorii de calculator interesante sau amuzante, elemente de decor specifice acestei perioade (globuri de pom, bomboane de pom, beteala, etc.).

Cadourile „la liber” sunt chiar cele de care va spuneam la inceput, cele impersonale, oferite daca nu considerati ca pututi gasi un cadou care sa ii faca placere colegului: un card de cadouri, un voucher de o valoare medie care sa ii permita sa mearga singur sa isi aleaga ceva care sa ii faca placere si pe care eventual sa poata sa il foloseasca.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.