
Daca la o ciorba punem mai multe zarzavaturi, de ce n-am incerca niste sarmale in ambalaje diferite? Un ghiveci de sarmalute! Frunzele de vita, de tei si de hrean, pe care le gasim verzi simultan, au arome si gusturi foarte placute si nu seamana defel unele cu altele. Putem face astfel si o surpriza cuiva, sa-l punem sa depisteze ce mananca… Vara putem prepara si un pui mexican cu garnitura proaspata – vorbim de porumb.
Pui mexican
Ingrediente:
2 piepturi de pui
500 g porumb fiert boabe
300 g fasole rosie
500 g rosii
1 ardei gras
1 ceapa
1 ardei iute
ulei
sare, piper.
Mod de preparare:
Fierbem 5 stiuleti mari de porumb, cu boabele nu prea laptoase, sa le putem desprinde de pe cocean. Lasam sa fiarba o ora si un sfert, lasam porumbul sa se raceasca, apoi il curatam de boabe (o sa ne chinuim un pic, dar tot nu vom face uz de porumbul din conserva!). Separat, fierbem si fasolea, dupa ce am tinut-o in apa rece peste noapte. O lasam pe foc o ora si jumatate.
Pieptul de pui il taiem bucati cat pentru o imbucatura. Le punem la prajit in putin ulei, intr-o cratita, intorcandu-le pe toate partile. Dupa 7-8 minute, punem in cratita cu puiul ardeiul feliute si ceapa solzisori. Mai lasam 3 minute. Condimentam cu sare si piper. Avem pregatite rosiile: le-am taiat, le-am decojit si le-am facut bucatele, fara sa le irosim zeama. Turnam rosiile in cratita cu puiul, le lasam sa fiarba un pic si turnam boabele de porumb si de fasole. Cratita trebuie sa mai stea 10 minute la foc. Inainte sa stingem, punem ardeii iuti curatati de seminte si taiati feliute. Un ardei sau doi, depinde ce iuteala suportam. Alegem ardeiasi din aceia scurti si bombati, rosii sau portocalii, care se aseamana cel mai bine cu cei mexicani, zisi chili. Pe post de paine folosim neaparat tortilla. De la supermarket.
Sarmalute in frunze de tei, hrean si vita
Ingrediente:
100 de foi de vita, frunze de tei, frunze de hrean
1 kg carne tocata de manzat
100 g orez
2 cepe
1 fir de menta
boia dulce
sare, piper
200 g afumatura de porc
400 g rosii
50 ml ulei
1 lingura faina.
Mod de preparare:
Punem o cratita cu apa la fiert. Cand clocoteste, scufundam in ea toate foile si frunzele si le tinem doua minute. Le scoatem, le scurgem bine si le lasam sa se raceasca.
Ne apucam de umplutura. Taiem ceapa foarte marunt si o punem la calit. Avem grija sa nu se arda. Cand e transparenta, adaugam peste ea orezul spalat in trei ape si amestecam. Lasam cateva minute, scoatem compozitia si o lasam sa se raceasca, apoi o amestecam cu carnea tocata (care poate fi si de pasare, de curcan, spre exemplu). Punem boiaua de ardei, sare, piper macinat si menta, care poate fi uscata (o faramitam bine-bine) sau proaspata (o tocam foarte marunt). Umplem foile si frunzele cu amestecul, formand sarmalute cam cat o jumatate de mititel crud. De la frunzele de hrean, daca au nervuri proeminente, folosim jumatatea dinspre varf. Jumatatile inferioare le vom pune la straturi.
Pe fundul oalei asezam un strat de frunze si foi, unul de samalute, presaram bucati de afumatura, apoi iarasi un strat de frunze si tot asa pana umplem oala. Deasupra va veni strat de frunze. Turnam apa in oala cat sa acopere sarmalele si punem sa fiarba acoperit, la foc mic.
Preparam sosul. Rosiile le dam prin masina de tocat ca si cum le-am face bulion sau le curatam si le maruntim. Intr-o craticioara punem ulei la incins, turnam o lingura de faina, amestecam si stingem cu pasta de rosii. Lasam cateva minute pe foc, amestecand. Mai punem sare si piper boabe. Cand sarmalele au fiert o ora, turnam sosul peste ele. Daca apa a scazut prea tare la fiert, am mai adaugat o cana. Punem oala in cuptorul incins si o mai lasam 25 de minute. Le mancam calde, cu iaurt pe deasupra.