fbpx

Iepurasii… ca animale de companie

In mod sigur oricine a vazut un iepuras s-a indragostit de el, de frumusetea acestui ghem de blana, de ochii lui mari si umezi, de nasucul care se misca aproape fara incetare… Si poate de aceea ne este atat de greu sa le refuzam copiilor nostri dorinta de a adopta un asemenea prieten! Insa, oricat de mic ar parea un ierpuras, nu este cazul sa va lasati pacalite: este o responsabilitate destul de mare atunci cand te hotarasti sa oferi cazare si masa unui rontaitor. Exista anumite aspecte pe care trebuie sa le luati in seama inainte de a lua aceasta decizie.

Mai intai, stim prea bine ca iepurasul are tendinta sa roada absolut orice este pe aproape, la indemana. Asadar, daca nu doriti sa ramaneti fara cablurile de la calculator sau televizor asigurati micutului o casuta numai a lui. Aceasta trebuie sa fie nu doar suficient de lata cat sa se poata plimba prin ea, dar si suficient de inalta, caci iepurasilor le place sa se ridice in doua picioare. De asemenea, este bine sa va ganditi din timp din ce fel de material va fi confectionata aceasta, avind de ales din urmatoarele variante: lemn, plastic sau metal. In general, cea mai potrivita este cea din metal, care se poate dezinfecta mai usor. In interiorul custii este necesar sa se gaseasca si un loc in care ‘proprietarul’ sa se poata ascunde atunci cand se simte amenintat sau, poate pur si simplu, isi doreste un moment de liniste, precum si recipientele pentru hrana si apa, care, pentru a nu fi mutate de iepurasul curios din fire, trebuie sa fie fixate bine de peretele acesteia.

Citeste si:  Asigurare de locuinta

Pe podea este indicat sa puneti talas, dar, pentru mai multa siguranta in privinta protectiei animalutului, cautati pe ambalajul acestuia specificatii de genul ‘nu este toxic pentru iepuri’. Plasati o cutie in care acesta sa-si poata rezolva nevoile fiziologice, in care se pote pune nisip igienic pentru pisici. Atentie: acesta trebuie sa se schimbe cat mai des pentru a se evita mirosul neplacut specific. Tot pentru mentinerea curateniei se schimba talasul, operatiunea facindu-se minim o data sau de doua ori pe saptamana.

Citeste si:  Covorul, un element de nelipsit

Igiena iepurasului cuprinde perierea, necesara mai ales in perioada de naparlire, precum si taierea gherutelor; ultima trebuie facuta cu multa atentie, deoarece este posibil sa raniti animalutul atingind zona vascularizata sau sa va zgarie el pe dumneavoastra, in incercarea de a evita chinul. Cel mai comod, atat pentru ieuras cat si pentru dumneavoastra, este realizarea operatiunii de catre un specialist: medicul veterinar. O importanta aparte trebuie sa se acorde dintilor: acestia, ca la toate rozatoarele, cresc continuu, deci este util ca iepurasul sa aiba in preajma tot timpul o rezerva de fan pentru tocirea lor.
Alimentatia joaca un rol deosebit de important. Motto-ul care se aplica cel mai bine este: cu cat mai variata, cu atat mai sanatoasa! Ratia zilnica trebuie sa cuprinda atat fructe cat si legume si alte diferite ierburi, cum ar fi: mere, pere, struguri, portocale, papaya, fructe de paducel, papadie (care este o importanta sursa de calciu), pepene verde, piersici, sparanghel, laptuci, frunze de fasole, varza, morcovi, broccoli, conopida (numai frunzele acesteia), dovleac, telina, castraveti, sfecla de zahar, pastarnac, trifoi, galbenele, lucerna, grau, stir sau traista ciobanului.

In privinta sanatatii, iepurasii sunt destul de sensibili. Daca obserati ca acestia au nasul umed, urechile murdare, blanita lipsita de luciu, cleioasa, murdara si iepurasul este trist, mancind mai putin decat de obicei, este cazul sa mergeti cu el la medic pentru ca sunt mari sanse sa fie bolnav.
Deoarece are mare nevie de miscare, este bine sa fie lasat, macar o data pe saptamana, sa se plimbe liber prin camera. Atentie insa la cablurile electice, pe care in mod sigur va incerca sa le roada si la plantele onamentale, care pot fi toxice.
Daca, dupa ce ati citit articolul, tot mai credeti ca iepurasii sunt minunate animale de companie, atunci poate ca sunteti stapanul potrivit pentru un urecheat!

3 Comentarii
  1. Am avut iepuras si sunt cele mai scumpe creaturi din lume dar nu sunt de tinut in casa. Fac o mizerie incredibila pentru cat sunt de mici si rod tot incepind cu picioarele biroului si ale patului si tocurile usii si TOT

  2. exista solutii speciale ( si destul de ieftine) care prin compozitie si iros pot tine animalutul tau de parte de lucrurile in care ai investit. eu am cumparat asa ceva pentru ca pisica mea sa nu zgarie tapiseria canapelei, chir functioneaza. intreaba la farmacia veterinara miki !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.