
Una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei si cele mai contagioase este varicela (varstaul de vant). Varsatul de vant este foarte contagios, 90 % din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie-aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani.
Varicela este o afectiune virala care are o perioada de incubatie de aproximativ 14 zile. Copilul care a venit in contact cu o persoana infectata cu varicela trebuie izolat in jur de 10 zile de alti copii sau adulti, notand ca apare contagiozitatea cu 24 de ore inainte de aparitia eruptiei.
Simptomele varicelei sunt destul de evidente: copilul are febra ( de obicei cam 38 de grade), mialgii ( dureri musculare ), cefalee, tuse, isi pierde pofta de mancare.
La unii copii eruptia din varicela poate sa apara fara ca acestia sa prezinte si alte sem
Apare o limfadenopatie generalizata usor vizibila care consta in afectarea ganglionilor limfatici si cresterea lor in dimensiuni.
Acesta eruptie consta in mici papule rosii care se transforma rapid in vezicule cu lichid clar de un fond de culoare rosie. Lichidul devine opalescent, veziculele se rup si apar in locul lor cruste.
Bubitele apar initial pe trunchi si se extinde dupa aceea pe fata si membre. Eruptia este pruriginoasa si scarpinatul poate duce la infectarea bacteriana a leziunilor cutanate.
Tratamentul varicelei consta in:
– izolare.
– repaus fizic.
– hidratare adecvata.
– medicatie antipuriginoasa atat locala cat si sistemica, prin schimbarea zilnica a hainelor si a asternuturilor.
– antibioticele nu se administreaza decat in cazul unei suprainfectii bacteriene.
– baile cu fierturi de cereale pot ajuta.
– lotiunea cu calamine este utilizata de obicei pentru mancarime, insa aveti grija sa nu frecati zona ochilor dupa ce v-ati dat cu lotiunea.
Varsatul de vant este una dintre cele mai frecvente boli infecto – contagioase cauzate de virusul de tip herpetic. Prevenirea imbolnavirii cu varicela se face prin administrarea vaccinului varicelo – zosterian.