fbpx

Drum spre minunile lumii II

De peste cinci sute de ani, Piramidele din Egipt, au fost singurele edificii care ne reaminteau de lista celor sapte minuni ale lumii. Intr-unul din cele mai mari sondaje de opinie realizate pana in prezent, peste 60 de milioane de oameni din intreaga lume au votat pentru a desemna cele sapte noi minuni ale lumii. Sondajul a fost sustinut de Fundatia „Cele sapte noi minuni ale lumii”, care a fost infiintata in 2001 de catre Bernard Weber.

Cele 7 noi minuni ale lumii moderne au fost desemnate in data de 7.07.2007 la Lisabona, dupa votul a 70 de milioane de persoane in cel mai mare sondaj mondial lansat vreodata. Ordinea celor sapte minuni ale lumii a fost votata in urma unui concurs online si a fost facuta publica pe stadionul echipei Benfica Lisabona, din Portugalia. Gala de pe stadionul „Da Luz” a fost prezentata de Ben Kingsley si Hillary Swank. Initiativa organizarii acestui concurs, i-a apartinut aventurierului si cineastului elvetian Berner Weber, dupa distrugerea de catre talibani a statuilor gigantice ale lui Buddha de la Bamiyan, in Afghanistan. Organizatorii au declarat ca acest concurs a fost organizat pentru a promova la nivel global cultura societatilor.

Citeste si:  Sfaturi pentru cariera femeilor

Daca Antichitatea si-a stabilit propria lista a celor sapte minuni ale lumii sosise vremea ca o noua generatie sa faca o alta alegere. Cele sapte noi minuni ale lumii: Marele Zid Chinezesc, Colosseumul din Roma, Ruinele incase de la Machu Picchu din Peru, Mousoleul Taj Mahal din India, Cetatea Petra din Iordania, Statuia lui Iisus din Rio de Janerio (Brazilia) si Orasul mayas Chichen Itza din Mexic completeaza lista celor antice.
Pe primul loc, ca vechime, s-ar situa orasul Petra (descoperit abia in anul 1812), numit si Orasul Rosu sau orasul de culoarea trandafirului, din cauza stancilor in care au fost sapate, acum
2.600 de ani, templele si cateva din cele peste 150 de locuinte.

Citeste si:  Scoate liderul din fiecare angajat

. Pe locul doi s-ar situa, tot ca vechime, Marele Zid Chinezesc, singura constructie vizibila de pe Luna. Lung de 6.700 de kilometri, strabatand China de la Est la Vest, Dragonul de Piatra, cum i se mai spune uriasei constructii, a fost inceput acum 2.000 de ani si este in perfecta stare si acum, gratie grijii cu care a fost intretinut.

. Pe locul trei s-ar situa Colosseumul din Roma, constructie inceputa de imparatul Vespasian in anul 72 si terminata opt ani mai tarziu de fiul sau, imparatul Titus. Numele ii vine de la statuia Colossus, ridicata de Nero, ca replica la Colosssul din Rhodos.

. Cea de-a patra minune a lumii ar fi complexul de piramide de la Chichen-Itza, din Mexic, atractia acestei minuni, veche de peste 1.200 de ani, constituind-o templul din varful piramidei, locul pe care aztecii il numeau „lacasul de langa raiul in care locuiau zeii“.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum te cherchelesti

. Din America de Sud vine cea de-a cincea minune a lumii, orasul Machu-Picchu, din Peru, situat in lantul estic al Anzilor, misteriosul lacas al incasilor, ridicat la o altitudine de 2.761 de metri, intr-o zona de o salbaticie totala.

Ceva mai apropiata de timpurile noastre, cea de-a sasea minune este templul Taj Mahal din India, fabuloasa constructie datorata mogulului Khuram, care a inceput constructia, menita a fi un mausoleu pentru iubita sa sotie, Mumtaz Mahal.

. In fine, cea de-a saptea minune este uriasa statuie a lui Iisus Hristos, opera de arta moderna, inaugurata in Rio de Janeiro, in anul 1931. Situata la o altitudine de 710 metri, pe Muntele Corcovedo, deasupra metropolei braziliene, statuia domina orasul sambei, al cafelei si, fireste, al fotbalului.

Va invit sa vizitam fiecare dintre aceste noi minuni ale lumii. Sa pornim la drum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.