
Organizatiile care ii vizeaza pe tinerii studenti sau absolventi de invatamant superior, promitindu-le sa-i transforme in lideri, manageri sau oameni de afaceri de succes sunt tot mai multe pe piata romaneasca. Este vorba despre organizatiile nonguvernamentale pentru tineri si studenti care, pe modelul american, constituie adevarate pepiniere de conducatori, lideri si manageri pregatiti sa faca fata oricarei provocari profesionale.
Activitatea in asemenea organizatii conteaza ca un fel de simulator al vietii intr-o companie, ca un mod de a obtine experienta atat de ceruta de angajatori. De cele mai multe ori, activitatile la care participa cer abilitati necesare in business si comunicare, lucru in echipa, lucru cu deadline-uri, interactiune cu clienti. Uneori, aceste asociatii chiar sunt structurate ca o companie, iar studentii au roluri similare celor din companii si chiar functii structurate ierarhic.
In Romania, primele asociatii studentesti au aparut imediat dupa Revolutie, dar o activitate intensa au inceput sa aiba dupa 2000, cand au devenit mai vizibile si au fost luate in seama mai mult, atat de catre potentialii membri, de companiile partenere, dar si de societate in general. Mai toate au ca scop general ghidarea si orientarea profesionala a tinerilor.
In acest moment in Romania exista destule organizatii care se lupta sa atraga membri tineri din randul comunitatilor profesionale carora li se adreseaza: AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales), JCI (Junior Chamber International), ELSA (asociatia studentilor la Drept si a tinerilor juristi), BEST (Board of European Students of Technology), etc.
AIESEC Romania are in momentul de fata cea mai mare reprezentare, in 13 universitati din cele mai importante orase din tara, devenind rapid o structura relevanta pentru angajatorii de top. Activitatea principala este schimbul international de studenti, prin care un student sau absolvent are posibilitatea sa lucreze intr-o companie, organizatie guvernamentala sau neguvernamentala din alta tara in care exista un comitet local AIESEC.
Structura organizatiei face cat unul sau chiar mai multe moduluri de practica normala obligatorie in facultate, iar angajatorii pun mare pret pe experienta corporatista pe care tinerii nou angajati o au. Daca sunteti interesate de a adera la AIESEC Romania, trebuie sa stiti ca un viitor membru trebuie sa treaca prin mai multe interviuri, unul de grup si doua individuale, unde sunt evaluati de catre membri cu vechime ai AIESEC si de reprezentanti ai companiilor participante. Daca primul interviu individual a fost trecut, trebuie sa treceti cu bine si de perioada de proba de o luna, timp in care veti fi implicate in diverse proiecte si trebuie sa duceti la bun sfarsit anumite sarcini.
Junior Chamber International (JCI) a aparut in Romania in 2002, intai doar in Bucuresti in grup restrans, iar doi ani mai tarziu s-a si in tara. Organizatia nationala este formata din organizatiile locale. In lume exista 115 organizatii nationale; prima, cea americana, are 90 de ani de existenta si a aparut ca un club de networking si dans creat de tineri care isi doreau sa schimbe in bine comunitatea locala.
Fostul presedinte american John Fitzgerald Kennedy spunea ca isi datoreaza succesul la doua organizatii: universitatea Harvard, pentru educatia formala, si Junior Chamber International, pentru educatia non-formala, pentru deprinderea de a lucra cu oamenii si de a-i conduce spre o viziune comuna. La JCI Romania poate adera orice tanar intre 18 si 40 de ani, dar se cere si o atitudine de leadership si o implicare activa, dincolo de simpla plata a unei cotizatii.