Nobel pace – Ahtisaari a fost recompensat pentru medierea mai multor conflicte

Fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit vineri premiul Nobel pentru pace, comitetul suedez recompensând astfel calităţile sale de negociator, relatează AFP.

Mediatorul pentru pace Martti Ahtisaari, fost preşedinte al Finlandei, a fost favorit în ultimii ani împreună cu fundaţia sa, Crisis Management Initiative (CMI). Diplomatul în vârstă de 71 de ani a fost recompensat astfel pentru sarcinile de mediator de care s-a achitat în Namibia, Irlanda de Nord, în Balcani şi mai ales în provincia indoneziană Aceh, unde a şi repurtat cel mai mare succes al său, facilitând acordul de pace semnat în 2005. Rămâne totuşi eşecul din Kosovo, provincia care şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în februarie anul acesta.

Citeste si:  Autoritatile din Amsterdam se pregatesc "de curatenie" in Cartierul Rosu

Câştigătorul pentru anul 2008 a fost ales din 197 de nominalizaţi, cu 16 mai mulţi decât anul trecut şi cu numai doi mai puţini decât în 2005, când a fost stabilit recordul de 199 nominalizaţi.

Anul trecut, premiul a fost câştigat de fostul vicepreşedinte american Al Gore şi Comisia ONU pentru climă, fiind acordat pentru reuşita de a creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte riscurile pe care le implică schimbările climatice.

Citeste si:  Dictatori recognoscibili. Procese orchestrate

Ahtisaari va primi premiul de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane euro) la 10 decembrie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.