fbpx

Transpiratia I

De ce formulele „antiperspirant” sau „impotriva transpiratiei” nu sunt in avantajul nostru? Intrucat transpiratia este un proces absolut normal cu un rol bine stabilit in ceea ce priveste buna functionare a corpului nostru!

Transpiratia este produsul glandelor sudoripare (sudorale) ce sunt distribuite pe toata suprafata corpului. Glandele sudoripare sunt de doua feluri: glande ecrine si glande apocrine.
Glandele sudoripare ecrine se gasesc pe intreaga suprafata a pielii, cu o densitate mai mare pe palme, talpi si la axile; aspectul lor este cel al unor aglomerari de tuburi ce se deschid catre suprafata pielii prin pori, fara a avea legatura cu orificiile firelor de par.

Sudoarea pe care o produc aceste glande este apoasa, incolora si fara miros, compusa din 99% apa si 1% substante solubile: sare, uree, acid lactic. Rolul ei este de reglare a temperaturii corpului: cand temperatura exterioara creste, transpiram si astfel, prin evaporare se pierde din caldura organismului, corpul racindu-se. Reglarea transpiratiei se face in funtie de caldura din mediul inconjurator, de factori nervosi (glandele fiind strabatute de nervi) sau hormonali.

Glandele sudoripare apocrine se gasesc numai in axile, in zona organelor genitale, in jurul anusului si al mamelonului avand structura asemanatoare cu cea a glandelor ecrine, dar fiind mai mari; orificiul lor de secretie se deschide prin acelasi orificiu cu al firului de par.

Sudoarea produsa de aceste glande este mai vascoasa, alb-laptoasa, dar in cantitati mai reduse decat cea a glandelor ecrine. Aceasta sudoare are un miros specific, ce se datoreaza reactiei dintre transpiratie si bacteriile de la suprafata pielii.
Odata cu aceasta sudoare se elimina din organism nu doar apa, ci si saruri minerale si toxine rezultate din metabolismul celulelor. Secretia nu se face in mod continuu, ci intermitent, cu perioade lungi de repaus.

Transpiratia produsa de aceste glande este reglata de factori hormonali si nervosi, mediul neavind efect in acest caz.
Glandele apocrine se dezvolta complet abia la pubertate, o data cu dezvoltarea glandelor sexuale si cu dezvoltarea caracterelor sexuale – astfel se explica de ce copiii sanatosi nu miros atunci cand transpira.

Exista variatii fiziologice mari in cantitatea de transpiratie produsa in mod normal de un individ. De asemenea, compozitia transpiratiei variaza in functie de factori individuali, de momentul zilei si de zona corpului in care se produce. Concluzie: Transpiratia nu trebuie oprita!

Si totusi, transpiratia este perceputa ca o problema serioasa, datorita implicatiilor de natura estetica si sociala. Ce ne facem cand transpiram excesiv sau cand ne confruntam cu mirosul neplacut emanat atunci cand transpiram? In ambele cazuri, IGIENA este factorul cheie!

Dusurile zilnice (de cateva ori pe zi in perioadele caniculare) va vor reimprospata si revitaliza, indepartind toxinele eliminate si mirosurile suparatoare. Folositi cu incredere sapun potrivit tipului dvs. de piele si incercati sa nu abuzati de sapunuri antibacteriene, considerate o masura cam radicala si care poate avea efecte secundare nedorite „deoarece curata de-a valma, inclusiv flora saprofita. Aceasta a fost lasata de Dumnezeu pentru a crea o bariera impotriva germenilor patogeni din mediul inconjurator. Daca o persoana abuzeaza de sapunurile antibacteriene, in momentul in care va veni in contact cu astfel de germeni, va face sigur o infectie”, arata dr. Viviana Iordache, intr-un articol din Jurnalul National.

Citeste si:  Exercitiile te scapa de stres

Zonele paroase transpira mai mult, pastrind umezeala si devenind mediu propice pentru producerea diverselor bacterii – astfel incat este recomandata epilarea in mod constant (atat din considerente estetice, mai ales in sezon estival, cat si pentru eliminarea mirosurilor si evaporarea mai rapida a umezelii) in zone precum axila sau zona inghinala.

Ce mai putem face pentru a combate transpiratia excesiva sau mirosul neplacut? In privinta vestimentatiei, este indicat sa purtati haine largi care sa permita corpului sa respire si eventualei transpiratii sa se evapore repede – hainele stramte retin mirosul! Mai ales cand este foarte cald, evitati materialele sintetice (nylon, spandex) care nu permit aerisirea corpului. Bumbacul este de preferat datorita proprietatilor sale de absorbtie – va va ajuta sa evitati neplacuta senzatie de ud! Este bine sa stiti despre culorile deschise ca nu atrag la fel de tare caldura ca cele inchise si, in plus, nu se observa in aceeasi masura transpiratia pe ele!

Citeste si:  Folosirea uscatorului de par

In privinta incaltamintei, este de preferat cea decupata sau dotata cu tehnologii de aerisire. Incercati sa evitati sa va ganditi prea mult ca aveti o problema cu transpiratia – altfel riscati sa intrati intr-un cerc vicios, stiut fiind faptul ca teama (de transpiratie sau in general) ne „da calduri”, facindu-ne sa transpiram!

Mancati si beti sanatos – mirosul neplacut poate fi amplificat de consumul de cafea sau bauturi care contin cofeina ori mancaruri cu prea multa ceapa sau usturoi.

Pentru a ajuta la reglarea „termostatului” intern, consumati bauturi nici calde, nici reci – diferentele de temperatura genereaza activarea acestei functii de reglare, care la randul ei va genera caldura!

Ne oprim deocamdata aici, urmand ca in urmatorul articol sa adunam laolalta mai multe retete de combatere a transpiratiei excesive sau a mirosurilor neplacute cauzate de aceasta!
Deoarece exista o uriasa controversa privind pericolul pe care antiperspirantele il prezinta (despre care vom discuta intr-un articol viitor), pana la rezolvarea acesteia va recomand ca un deodorant, de orice tip ar fi, sa se utilizeze pe o piele curata si uscata, fara nici o rana si nu imediat dupa epilare.

Un comentariu
  1. Foarte interesant articolul! Imi limpezeste si ordoneaza informatiile si convingerile pe care le aveam.
    Folosesc de curand un produs german care nu inchide porii, nu afecteaza fluxul transpiratiei dar este teribil de eficient pentru inlaturarea mirosului de axila. Ma inteleg bine cu el, mai ales ca mi-a disparut iritatia de sub brat. Se numeste Body Stick de la http://www.enova.ro. Imi place ca nu contine ingrediente chimice si deci este ecologic.
    Sunt de acord ca antiperspirantele sunt periculoase. Stiu prin cate am trecut desi am avut incredere in produse cosmetice de marca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.