fbpx

Unde se castiga bine pe piata romaneasca?

La inceputul anilor ’90 piata fortei de munca parea o adevarata loterie, prin multitudinea de oportunitati profesionale noi rasarite parca peste noapte pe piata muncii. Au aparut domenii noi de activitate, pe care doar cei mai vizionari dintre absolventi au putut sa le prevada ca fiind profesii „de viitor”. Am sa nominalizez aici publicitatea, marketingul, internetul, etc. Persoanele care lucreaza azi in astfel de domenii nu se recomanda in mod special prin studii de profil, ci in primul rand prin experienta obtinuta. A existat insa un start foarte bun si pentru domenii pe care era mai usor sa le intuim ca fiind unele de succes, cu minime informatii din piata: pharma, resursele umane, financiar, IT, banking, etc. Acestea se recomanda prin sonoritate si prin faptul ca pentru ele este nevoie de un grad inalt de specializare.

Daca esti la inceputul carierei sau daca vrei sa te reprofilezi profesional, te intereseaza cu singuranta care sunt domeniile in care se castiga cel mai bine in acest moment in Romania.
Studii recente indica pentru tinerii absolventi domenii ca IT, sectorul bancar, piata farmaceuticelor sau call-center-urile, care au o evolutie spectaculoasa si pentru care se prevede o continuitate de succes. Pentru acestea sunt necesare studii de specialitate, informatica/cibernetica, financiar-bancare, farmacie, respectiv limbi straine, cat si o minima experienta (stagii de practica de exemplu).

Citeste si:  Categoric, bisturiul a tremurat!

Din ce in ce mai mult insa companiile multinationale sau companiile dezvoltate prefera sa creeze adevarate pepiniere de formare a tinerilor absolventi chiar fara nici un fel de experienta. Este vorba, de exemplu, despre companiile cu profil tehnic/industrial/informatic, marile corporatii financiare care prefera sa recruteze absolventi sau studenti inca de pe bancile facultatii, sa dezvolte pentru ei stagii de practica, traininguri interne si sa ii formeze in politica si spiritul companiei.

PricewaterhouseCoopers a realizat anul trecut studiul PayWell, potrivit caruia, salariul mediu brut pentru absolventii de facultate variaza intre 510 si 1.900 de lei. In ultimul an, salariile absolventilor ce isi incep cariera au crescut mult mai mult decit in 2005, in comparatie cu 2004. Potrivit aceluiasi studiu PayWell realizat de PricewaterhouseCoopers, salariul mediu al unui angajat cu studii superioare aflat la inceputul carierei a crescut in 2006 cu aproximativ 19,6% fata de 2005, de la 1.730 de lei la 2.070 de lei. Pentru a putea face o comparatie, in 2005 fata de 2004, majorarea a fost de numai 9,4% , de la 1.580 de lei la 1.730 de lei. Pentru cei ce au absolvit studii medii, salariile au crescut chiar mai mult. Astfel, anul trecut, un debutant care nu a urmat cursuri universitare a primit cu 23,4% mai mult decit cu un an in urma, de la 1.150 de lei la 1.420 de lei, in vreme ce in 2005 raportat la 2006 leafa acestuia s-a majorat cu 22,3%, de la 940 de lei la 1.150 de lei.

In general absolventii cel mai bine platiti activeaza in companii multinationale sau autohtone care inregistreaza cresteri importante in cifra de afaceri, cu o cultura organizationala puternica, din domenii ca cele mentionate anterior. Discutia legata de preferinta romanilor de a lucra in multinationale este una inca de actualitate.

Companiile cu capital majoritar romanesc s-au dezvoltat destul de mult in ultimul timp, dar absolventii valororsi au in continuare tendinta de a cauta locuri de munca in cadrul companiilor multinationale. Explicatiile rezida in primul rand in obisnuinta noastra de a avea mai multa incredere in angajatorii externi, dar si in faptul ca, pe langa salariu, companiile multinationale ofera si oportunitatea unor stagii de formare si dezvoltare personala si profesionala. Abordarea politicilor de resurse umane la nivelul companiilor romanesti, desi laudabila, nu se ridica in acest moment la stadardele investitiilor companiilor multinationale.

Citeste si:  Atingerea succesului
2 Comentarii
  1. Nu vi se pare grotesc ca se castiga cel mai bine in domeniile in care omul este un sclav cuminte si linistit, care vine la serviciu, nu-i simte nimeni prezenta si nici lipsa, nu-si exprima personalitatea si este un fel de robotel care se ingroapa in rutina? bancar, call-center – niste birouri cu scaune aliniate si in care personalitatea ta nu are nicio importanta cata vreme esti low peofile..

  2. nu-i adevarat asta.. conteaza sa te zbati si sa faci bani cat mai multi pentru companie.. sa ai idei si sa nu iti fie frica sa le pui in aplicare… low profile inseman un venit stabil pentru o perioada.. pana isi dau seama cei de sus ca au nevoie de oameni mai cu personalitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.