Please select a featured image for your post
Ce stim despre tiroida?
Tiroida este o glanda endocrina impara, situata in regiunea cervicala anterioara, in dreptul primelor inele traheale. Tiroida are forma literei H, fiind alcatuita din doi lobi, cu inaltime medie de 3-4 cm latime si grosime medie de 2.5 cm, uniti printr-un istm de aproximativ 2 cm inaltime si 0.5 cm latime.
Glanda tiroida secreta doi hormoni principali, Tiroxina (T4) si Triiodotironina (T3). T4 este principalul hormon produs de glanda tiroida si se transforma in hormon T3 in unele tesuturi. Acesti hormoni regleaza metabolismul corpului omenesc si functiunile organelor interne. Hormonii tiroidieni influenteaza in mod esential fiecare organ intern, fiecare tesut si fiecare celula din organism.
Glanda tiroida este stimulata in a produce hormoni T3, T4 de catre un alt hormon numit TSH (Thyroid Stimulating Hormone) care este secretat de catre glanda pituitara.
Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman.
Ce este hipertiroidismul?
Hipertiroidismul este o afectiune tiroidiana care apare atunci cand glanda tiroida secreta hormoni in exces.
Care sunt simptomele hipertiroidismului?
La fiecare pacient in parte unele simptome sint mai accentuate decit altele. Cele mai des intalnite sunt:
lipsa de energie
extenuare
nervozitate, anxietate, iritabilitate
intoleranta la caldura
transpiratie abundenta
tremor fin al extremitatilor
apetit alimentar exagerat
pierdere in greutate sau crestere a masei corporale cauzata de pofta de mancare excesiva
palpitatii
diaree
stare de slabiciune generala
modificari ale pielii (mai calda, transpirata, foarte fina)
dificultati la inghitire
par fin si lucios
crestere a intensitatii arderilor in organism, cu productie excesiva de caldura
dilatare a vaselor din piele care favorizeaza pierderea de caldura
crestere a tensiunii arteriale maxime, ca urmare a cresterii activitatii cardiace
scaderea tensiunii arteriale minime, din cauza vasodilatatiei
tahicardie
puls accelerat permanent, chiar si in repaus sau in timpul somnului
neliniste, iritabilitate
hiperactivitate
gandire si vorbire accelerate
privirea vie, mimica expresiva
emotivitate
Care sunt cauzele hipertiroidismului?
Se disting doua forme de hipertiroidism:
simplu – In cele mai multe cazuri in glanda tiroida se dezvolta un nodul care incepe sa functioneze in mod independent de restul glandei. Acest nodul secreta mai multi hormoni tiroidieni, conducand la aparitia hipertiroidismul.
autoimun (Basedow-Graves) – Hipertiroidismul autoimun este cauzat de o conditie de „autoimunitate”. Corpul considera glanda tiroida ca pe ceva strain si incepe sa o atace. Cauza nu este cunoscuta. Acest atac stimuleaza glanda tiroida care produce si mai multi hormoni.
Cum diagnosticam hipertiroidismul?
Diagnosticul este pus de catre medicul specialist endocrinolog, pe baza semnelor clinice. Confirmarea se face prin dozarea hormonilor tiroidieni in sange (tiroxina totala – T4 sau fractiunea ei libera – FT4, triiodotironina – T3) si a hormonului tireostimulant hipofizar (TSH). Aceste analize pot fi efectuate in laboratoarele medicale. Ecografia tiroidiana si scintigrama tiroidiana stabilesc cauza hipertiroidismului.
Cum se trateaza hipertiroidismul?
Tratamentul hipertiroidismului include medicamente antitiroidiene care blocheaza productia hormonala tiroidiana. Acestea determina atenuarea pana la disparitie a simptomatologiei, cu restabilirea echilibrului hormonal, dupa 2-3 luni de tratament. Medicatia poate conduce la vindecare, in multe cazuri de boala Basedow-Graves, dupa 1-2 ani de tratament, sub supraveghere medicala.
In celelalte cazuri este necesara excluderea tesutului tiroidian hiperfunctional prin interventie chirurgicala sau administrare de iod radioactiv, dupa o prealabila pregatire cu medicamente antitirodiene.
Tratamentul medicamentos influenteaza functia tiroidiana doar pe durata administrarii. Procedurile chirurgicale pot conduce la insuficienta tiroidiana (hipotiroidism), care necesita tratament cu hormoni tiroidieni pe toata durata vietii.
In urma efectuarii tratamentelor recomandate de catre medicul specialist pacientii diagnosticati cu hipertiroidism pot duce o viata normala si activa. Daca afectiunea este ignorata sau netratata, atunci ea poate afecta sistemul cardiovascular, sistemul de reproductie si alte organe interne majore.