fbpx

Obiceiul de a fuma, preluat de la parintele de acelasi sex

Potrivit unui nou studiu, obiceiul de a fuma este preluat de catre copil de la parintele de acelasi sex. Astfel spus, daca mama este fumatoare, cel mai probabil fiica va fuma, iar daca tatal este fumator, riscul de a deveni fumator este mai mare la fiu.

Aparent o mama fumatoare nu exercita aceeasi influenta asupra fiului, in termeni de fumat, la fel cum nici tatal nu reprezinta, din acelasi punct de vedere, un „model” pentru fiica sa. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta de la Universidade de Santiago de Compostela (Spania) au analizat mai multe famili traditionale si monoparentale.

Citeste si:  Antioxidantii ar putea combate subfertilitatea masculina

„Rezultatele obtinute arata ca, in termeni de fumat, dupa ce au fost luate in calcul variabilele socio-economice, fetele tind sa-si imite mama, in timp ce baieti urmeaza modelul trasat de tata”, a explicat coordonatorul studiului.

Daca ambii parinti fumeaza, riscul ca fiul sa fumeze este de 24%, comparativ cu doar 12% – in familile in care niciun parinte nu este fumator. Analog, probabilitatea ca fiica sa fumeze daca ambii parinti sunt fumatori este de 23% si de doar 12%, daca parintii nu fumeaza.

Pe de alta parte, in familiile monoparentale, obiceiurile legate de fumat sunt preluate de catre copil indiferent de sexul parintelui cu care locuieste. In acest caz, riscul ca un copil sa devina fumator urmand exemplul parintelui este de 32% pentru baieti si de 28% pentru fete.

Rezultatele studiului au o importanta majora in trasarea politicilor si campaniilor pentru combaterea fumatului, atat pentru a actiona ca un semnal de alarma pentru parintii fumatori, cat si pentru a adresa in mesajele adresate tinerilor componenta familiala a fumatului.

Citeste si:  Dependenta de droguri

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.