
Osteoporoza este o boala sistemica a scheletului, ce duce la fragilitate osoasa, cu risc mare de producere a fracturilor, chiar in conditiile unor accidente nesemnificative. Boala este o consecinta a reducerii cantitative a masei osoase, ce duce la modificarea arhitecturii oaselor, acestea devenind din ce in ce mai subtiri, cu interiorul moale si poros, de unde si numele bolii.
Aceasta stare patologica se caracterizeaza deci printr-o cantitate atat de scazuta de material osos, incat fractura se produce chiar si atunci cand osul este supus la o forta minima, de exemplu o alunecare in casa ori pe gheata, cele mai grave fiind fracturile de bazin, de coloana vertebrala ori col femural (sold). Pe toata durata vietii se desfasoara un proces continuu, imperceptibil, de remodelaj osos, la care iau parte doua tipuri de celule: unele care distrug si altele care depun material osos.
Aceasta rarefiere incepe dupa 35-40 de ani, accentuandu-se la menopauza, pe o perioada de 10 ani, cand pierderea este de 1-2%, fata de doar 0,3% in rest.
Dramatica de-a dreptul este reducerea masei osoase in cazul inlaturarii ovarelor, cand se pierde 12% material osos in primii doi ani de la operatie. Osteoporoza poate afecta insa si femeile mai tinere, varstnicii si adultii carora le creeaza un mare risc de fracturi, cu grad mai ridicat de dificultate in vindecare. Se poate spune ca osteoporoza este o boala ce rezulta din tulburarea mecanismului de remodelare a osului, cand se resoarbe mai multa substanta osoasa si se depune in loc mai putina.
Detectarea din timp a osteoporozei este foarte importanta pentru a incepe tratamentul care ar putea preveni fracturile. Nu trebuie uitat insa faptul ca ostoporoza este asimptomatica. Cu alte cuvinte, ea nu ne va da de stire. Si exista riscul ca inclusiv la aparitia primelor fracturi sa consideram ca acestea au aparut in mod natural din cauza diferitelor accidente.
De aceea, controlul medical periodic este extrem de important. Doctorii pot detecta osteopenia sau semnele timpurii ale osteoporozei folosind o gama de metode care determina densitatea osoasa. Cea mai buna procedura de monitorizare o reprezinta cea prin absorbtiometrie duala cu raze X (DEXA). Aceasta procedura este rapida, simpla si da rezultate clare. Ea permite masurarea densitatii osoase in coloana, sold si incheieturi – zonele cele mai afectate de osteoporoza – si este folosita pentru a observa modificari in timp ale oaselor din aceste zone. Densitatea osoasa reprezinta cel mai important parametru ce este direct masurabil, in mod simplu si direct, dar rezistenta osului depinde si de alte elemente care tin de structura sa.
Tratamentul pentru osteoporoza, in plus fata de medicamentele pentru osteoporoza, include oprirea consumului de alcool si tigari, asigurarea unor exercitii adecvate si un aport suficient de vitamina D si calciu. Tratamentul osteoporozei vizeaza in primul rand oprirea pierderii masei osoase, mentinerea sau chiar cresterea densitatii osoase, mentinerea capacitatii de miscare, prevenirea fracturilor si evitarea durerilor provocate de fracturi sau de modificari ale oaselor. Tratarea osteoporozei vizeaza remineralizarea structurii osoase. Pentru aceasta trebuie avute in vedere eliminarea stresului si a obezitatii, reglarea sistemului endocrin, dar si detoxifierea tubului digestiv pentru a creste procentul de minerale absorbit.
Astfel, poate fi utila acupunctura, apifitoterapia, iar uleiul de peste ar trebui sa fie nelipsit din alimentatia zilnica pe tot parcursul vietii. Uleiul din ficat de cod ajuta la fixarea calciului datorita vitaminei D ?i scade pierderea de masa osoasa datorita Omega-3, ceea ce il face un remediu simplu, natural si eficient in osteoporoza. S-a demonstrat ca o suplimentare a aportului de vitamina D poate fi mai importanta decat suplimentarea aportului de calciu. Acizii grasi Omega 3 prezinta o actiune antiinflamatoare foarte importanta pentru reducerea redorii articulatiilor si deci a riscului de accidente.
O abordare corecta a osteoporozei trebuie sa vizeze in primul rand regimul alimentar, apoi regimul de viata si abia apoi recurgerea la medicamente si, in cazuri speciale, chiar la masuri chirurgicale, precum in cazul unui hiperparatiroidism sever, cand se poate ajunge pana la ablatia completa a glandelor paratiroide, pentru a se obtine astfel ameliorarea densitatii minerale a oaselor.
Pentru a avea efectele scontate tratamentele medicamentoase sunt de durata, trebuind sa fie continuate in unele cazuri pe o perioada de minim patru ani. In faza acuta a tasarii coloanei vertebrale sunt recomandate analgezice, miorelaxante, caldura, masaj si repaus, conform indicatiilor medicului.
De asemenea, preventia ramine extrem de importanta in osteoporoza, tratamentul profilactic al osteoporozei incepe din copilarie si consta intr-o dieta bogata in vitamina D, calciu si ulei de peste, exercitii fizice complexe si nu se incheie practic niciodata.
Articol furnizat de: Daniela Draghicescu, Saga Sanatate