fbpx

STOP! Nu va folositi copilului ca „arma” intr-un divort

Divortul si folosirea copiilor ca arma

Ati vazut cazuri sau poate chiar ati trait situatia trista, in care unul dintre parintii aflati in divort se foloseste de copilul sau copiii sai, in manipularea fostului partener sau mai rau  transforma copilul  in  „arma” pe care o indreapta impotriva fostului sau partener. Probabil, v-ati intebat de ce oare? De ce adultii si mai ales de ce un parinte (care se presupune ca doreste tot binele copilului sau) alege sa ii provoce unui copil, propriului  sau copil atata suferinta? Din pacate, cei care aleg aceasta cale distrugatoare pentru copiii lor, nici macar nu o constientizeaza. Se intampla  foarte des ca cei din jur sa vada mai bine decat acel parinte, ce suferinta provoca unui copil un asemenea comportament.

Cum se ajunge aici?

Conform psihologilor, cei care aleg sa isi foloseasca copilul intr-o separare sunt parintii narcisisti care transfera adesea durerea unei casnicii esuate, incercand sa distruga relatia ex-ului cu copiii. Spre deosebire de parintii sanatosi, care ii pregateste pe copiii sa traiasca independent, un narcisist vede copiii lor ca extensii ale lor. Ei nu pot tolera gandul ca copiii lor ar putea sa creasca pentru a-si schimba cursul.

Citeste si:  Problemele cuplurilor, bagate sub covor

Impartirea custodiei copilului slabeste controlul narcisistului. Ei devin inspaimantati ca copiii lor ar putea sa-l iubeasca pe celalalt parinte mai mult decat pe ei. Cum incearca sa-si recastige controlul? Adesea, pornesc intr-o „misiune” pentru a aduce copiii inapoi de”partea lor”.

Unii parinti narcisisti pot crede de fapt ca celalalt parinte este rau si se pot considera drept salvatori ai copilului lor. Unii pot avea pur si simplu mai multe intentii machiavelice. Oricum, un parinte narcisist nu va ezita sa foloseasca copii ca arme in lupta impotriva ex-lui ca o modalitate de a amplifica un divort.

Care sunt semnele unui parinte manipulator?

Comunicarea necorespunzatoare. Narcisisitul in cuvintele si actiunile lor, le transmite copiilor mesajul ca nu este bine sa se bucure de timp cu celalalt parinte. Un parinte narcisist se va infuria, va gasi ceva sa iasa o cearta, cand copiii se vor intoarce din timpul petrecut impreuna cu celalalt parinte – mai ales daca s-au simtit bine.
Interfereaza cu vizitarea. Un parinte narcisist va da copiilor alegeri privind vizitarea sau le va manipula in a refuza vizitarea: „Ati prefera sa mergeti la Dino Parc sau sa petreceti un weekend plictisitor cu tatal vostru?”
Realizeaza sau denatureaza informatiile. Un parinte narcisist isi va pune propriul „spin” pe detalii pentru a spala creierul pentru a crede ca celalalt parinte este periculos sau incompetent.

Citeste si:  Ce culori să alegi pentru camera copilului. Care sunt efectele și de care trebuie să te ferești?

Distribuie informatii despre casatorie si divort. Parintele manipulator poate chiar sa schimbe adevarul pentru ai face pe copii sa dea vina pe celalalt parinte: „Tata spune ca vrei sa divortezi”.

Limite slabe. Un parinte manipulativ aliniaza copilul cu celalalt parinte. Nu va lasa copiii sa aiba sentimente si experiente proprii. Daca  il uraste pe ex-ul, copiii trebuie sa simta si ei la fel.

Citeste si:  Ce gesturi dau de gol cuplurile indragostite

Monitorizeaza convorbirile telefonice ale copiilor cu celalalt parinte. Un parinte manipulativ va asculta si / sau va spune copilului ce sa spuna. Daca copilul se afla in casa celuilalt parinte, parintele manipulator va putea incerca sa monopolizeze vizita copilului sau cu celalalt parinte prin conversatii telefonice frecvente sau lungi, de exemplu, la ora cinei.
Amenintari de auto-vatamare. In situatii extreme, parintii manipulativi ameninta sa se sinucida daca nu obtin ceea ce doresc, si anume custodia unica.

Ceea ce trebuie stiut este ca acei copiii care sunt manipulati de parinti sufera de consecinte psihologice pe termen lung. Este posibil ca acestia sa aiba probleme in a-si recunoaste sau simti dreptul la sentimentele lor. Ca adulti, s-ar putea sa se simta sufocati in relatii romantice, din cauza faptului ca cresc cu un parinte implicat. Ei invata cum sa creeze drama, sa nu rezolve conflictele, asa ca ei repeta adesea acelasi stil interpersonal tumultuos.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.